Last van bladluis op de planten

0
843

Als je last hebt van bladluis, dan is dat natuurlijk heel vervelend en wil je er zo snel mogelijk vanaf zijn. Ze zijn hardnekkig en het is ook heel lastig om ze te voorkomen. Daarbij kun je er zowel op je buitenplanten last van hebben, als op je kamerplanten. Je kunt bladluis direct herkennen als je er last van hebt omdat er gaatjes in de bladeren ontstaan. Je kunt altijd proberen om bladluis te voorkomen, al is dit best lastig. Bijna iedereen heeft er namelijk last van en het is nou eenmaal de natuur. Maar hoe kun je bladluis proberen te voorkomen?

Bladluis voorkomen

Allereerst kun je je tuin inrichten zonder voedsel. Hier komen ze namelijk vaak op af. Daarnaast kun je bloeiende planten laten staan vanaf het voorjaar tot aan de herfst. Hiermee zorg je ervoor dat er stuifmeel en nectar aanwezig is in je tuin. Fijne planten hiervoor zijn bijvoorbeeld Gelderse rozen of een sleedoorn. Houd er ook rekening mee wanneer je je tuin gaat snoeien. Er wordt aangeraden om dit na de winter te doen, zodat er voldoende overwinteringsplekken overblijven in stengels en bloemschermen. Als laatste kun je gebruik maken van vogelhuisjes. De vogels, of eventuele vleermuizen die hierin gaan zitten, eten insecten op.

Larven van lieveheersbeestje

Als je al last hebt van bladluis, dan kun je dit bestrijden met de larven van lieveheersbeestje. Deze eten namelijk de bladluizen op en je kunt dit op een makkelijke manier gebruiken. Zet de larven van het lieveheersbeestje op het blad waar de bladluizen op zitten. Mocht er veel wind staan, dan kun je een papieren zakje gebruiken waar je de larven van het lieveheersbeestje in kunt doen. Dit zakje maak je dan aan het blad met een haarspeld vast, verder hoef je niks te doen. De larven doen de rest en zorgen ervoor dat de bladluis wordt uitgeroeid. Dit is een makkelijke manier om bladluis te bestrijden.

Bladluis bestrijden of voorkomen

Je kunt bladluis dus proberen te voorkomen, maar het is niet raar als je er alsnog last van hebt. Je kunt namelijk niks doen aan de natuur, hier heb je gewoon geen invloed op. Als het niet gelukt is om bladluis te voorkomen, dan kun je ze bestrijden met de larven. Je kunt dus een aantal stappen zetten om iets tegen de bladluis te doen. Liever voorkomen dan genezen, maar anders kun je ook gewoon stappen ondernemen.