Blogs in de spotlight:

Een fijn mooi gazon doe je zo

De geur van versgemaaid gras of grassprietjes die onder...

Gezonde en gemakkelijke maaltijden aan huis geleverd

Het kan lastig zijn om elke dag gezonde maaltijden...

Waarom heeft feyenoord zo veel fans?

De Nederlandse voetbalclub Feyenoord heeft al sinds jaar en...

Trots op mijn gehoorapparaat

Tegenwoordig zijn er net onder een miljoen mensen in Nederland die een gehoorapparaat dragen en vele meer mensen die er een hoortoestel zouden moeten dragen, maar dit niet doen. Zeker niet iedereen van de dove en slechthorende mensen zijn oud, al is dit wel het beeld wat veel mensen hebben wanneer zij denken aan gehoorapparaten. Ook jongeren en (jong-)volwassenen kunnen in aanmerking komen voor een gehoorapparaat, om welke reden dan ook. Toch dragen zij het niet allemaal. En dat terwijl het toch echt een positieve werking heeft.

Gehoorapparaat

Om uit te kunnen leggen waarom het dragen van een hoortoestel zo belangrijk is, eerst een stukje over hoe het apparaat precies werkt. Een goedwerkend oor pakt geluiden op vanuit de omgeving. Deze geluiden worden doorgegeven aan meerdere delen van het oor, om uiteindelijk omgezet te worden in elektrische signalen die het brein kan ontvangen. De meeste hoortoestellen versterken deze geluiden, zodat het luider aan wordt geboden voor het oor. Daarnaast bestaan er nog andere hoortoestellen, die de werking van delen van het oor kunnen overnemen.

Gehoorapparaten werken niet zoals brillen. Het niet dragen van een bril zal er niet voor zorgen dat de ogen sneller achteruit gaan. Dit kan wel zo zijn bij het gehoor. Bij gehoorverlies worden geluiden niet volledig opgepikt. Hersenen kunnen bepaalde geluidprikkels ‘vergeten’ wanneer deze lang niet gehoord worden. Daarnaast is het minder werk voor de hersenen om te luisteren, waardoor iemand minder snel moe zal worden. In gesprekken zal een goed afgesteld gehoorapparaat helpen om iedereen beter te verstaan. Uit onderzoeken blijkt dat mensen met gehoorverlies gevoelens zoals, depressie, isolatie en stress kunnen voelen. Dit kan minder worden wanneer zij gesprekken beter kunnen volgen.

Opties

Het is niet iedereens droom om te lopen met een grote kast achter het oor. Daarom is het maar fijn dat iemand een gehoorapparaat kopen kan in verschillende soorten en maten. Deze verschillen van onzichtbare toestellen tot de kastjes achter het oor die mensen veelal herkennen als een gehoorapparaat. Onzichtbare hoortoestellen kunnen volledig in het gehoorkanaal worden geplaatst, zodat deze niet gezien worden. Dit type toestel is voor mensen met weinig gehoorverlies. De bekende zijn achter-het-oor gehoorapparaten. De luidspreker die het geluid versterkt zich achter het oor. Een klein slangetje leidt het geluid het oor in. AHO- gehoorapparaten zijn geschikt voor zwaardere verliezen. Tussen deze twee types in zitten nog vele meer opties van hoortoestellen geschikt voor verschillende types mensen en gehoorverliezen.

Het dragen van een gehoorapparaat is niets om voor te schamen, al wordt het nog steeds veelal gedaan. Het is juist een goede manier om de resterende werking van het oor te behouden en makkelijker mee te gaan in de huidige maatschappij. Hoe fijn is dat!

Recente blogs

Een fijn mooi gazon doe je zo

De geur van versgemaaid gras of grassprietjes die onder...

Gezonde en gemakkelijke maaltijden aan huis geleverd

Het kan lastig zijn om elke dag gezonde maaltijden...

Waarom heeft feyenoord zo veel fans?

De Nederlandse voetbalclub Feyenoord heeft al sinds jaar en...

Wat zijn de leukste activiteiten om te doen in spijkenisse?

Spijkenisse is een gemeente in Zuid-Holland die veel leuke...

Voor jou?

Wat is de voordeligste manier om een ​​zakelijk postadres in te stellen?

De meest voordelige manier om een ​​professioneel postadres in...

Wat is de rol van zakelijk jargon in het nieuwsgesprek?

Het gebruik van zakelijk jargon in het nieuwsgesprek speelt...

Hoe kies je welk kussen het beste bij jou past? 

Of je nu op je rug, zij of buik...

Zakelijk instagram account

Hoe maak je een zakelijk Instagram-account? Als je je bedrijf...

Gerelateerde blogs

Wat zijn de leukste activiteiten om te doen in spijkenisse?

Spijkenisse is een gemeente in Zuid-Holland die veel leuke activiteiten biedt voor zowel jong als oud. Of je nu een avontuurlijke dag wil doorbrengen...

Welke leuke activiteiten worden er geboden in delft?

Ontdek de Leuke Activiteiten die Delft te Bieden Heeft Delft is een prachtige stad met veel historische bezienswaardigheden, geweldige winkels en leuke activiteiten. Of...

Hoe kun je bepaalde activiteiten aanpassen voor peuters van 2 jaar zoals muziek verhalenvertellen of tekenen?

Met de groeiende behoefte aan educatieve activiteiten voor peuters, wordt er steeds meer gezocht naar manieren om deze activiteiten aan te passen voor kinderen...