Blogs in de spotlight:

Op vakantie met de kinderen

Het organiseren van een vakantie met kinderen is vaak...

Hoe kies je welk kussen het beste bij jou past? 

Of je nu op je rug, zij of buik...

Zo ga je op vakantie zonder vliegschaamte

Er is steeds meer te doen rondom de vele...

Trots op mijn gehoorapparaat

Tegenwoordig zijn er net onder een miljoen mensen in Nederland die een gehoorapparaat dragen en vele meer mensen die er een hoortoestel zouden moeten dragen, maar dit niet doen. Zeker niet iedereen van de dove en slechthorende mensen zijn oud, al is dit wel het beeld wat veel mensen hebben wanneer zij denken aan gehoorapparaten. Ook jongeren en (jong-)volwassenen kunnen in aanmerking komen voor een gehoorapparaat, om welke reden dan ook. Toch dragen zij het niet allemaal. En dat terwijl het toch echt een positieve werking heeft.

Gehoorapparaat

Om uit te kunnen leggen waarom het dragen van een hoortoestel zo belangrijk is, eerst een stukje over hoe het apparaat precies werkt. Een goedwerkend oor pakt geluiden op vanuit de omgeving. Deze geluiden worden doorgegeven aan meerdere delen van het oor, om uiteindelijk omgezet te worden in elektrische signalen die het brein kan ontvangen. De meeste hoortoestellen versterken deze geluiden, zodat het luider aan wordt geboden voor het oor. Daarnaast bestaan er nog andere hoortoestellen, die de werking van delen van het oor kunnen overnemen.

Gehoorapparaten werken niet zoals brillen. Het niet dragen van een bril zal er niet voor zorgen dat de ogen sneller achteruit gaan. Dit kan wel zo zijn bij het gehoor. Bij gehoorverlies worden geluiden niet volledig opgepikt. Hersenen kunnen bepaalde geluidprikkels ‘vergeten’ wanneer deze lang niet gehoord worden. Daarnaast is het minder werk voor de hersenen om te luisteren, waardoor iemand minder snel moe zal worden. In gesprekken zal een goed afgesteld gehoorapparaat helpen om iedereen beter te verstaan. Uit onderzoeken blijkt dat mensen met gehoorverlies gevoelens zoals, depressie, isolatie en stress kunnen voelen. Dit kan minder worden wanneer zij gesprekken beter kunnen volgen.

Opties

Het is niet iedereens droom om te lopen met een grote kast achter het oor. Daarom is het maar fijn dat iemand een gehoorapparaat kopen kan in verschillende soorten en maten. Deze verschillen van onzichtbare toestellen tot de kastjes achter het oor die mensen veelal herkennen als een gehoorapparaat. Onzichtbare hoortoestellen kunnen volledig in het gehoorkanaal worden geplaatst, zodat deze niet gezien worden. Dit type toestel is voor mensen met weinig gehoorverlies. De bekende zijn achter-het-oor gehoorapparaten. De luidspreker die het geluid versterkt zich achter het oor. Een klein slangetje leidt het geluid het oor in. AHO- gehoorapparaten zijn geschikt voor zwaardere verliezen. Tussen deze twee types in zitten nog vele meer opties van hoortoestellen geschikt voor verschillende types mensen en gehoorverliezen.

Het dragen van een gehoorapparaat is niets om voor te schamen, al wordt het nog steeds veelal gedaan. Het is juist een goede manier om de resterende werking van het oor te behouden en makkelijker mee te gaan in de huidige maatschappij. Hoe fijn is dat!

Recente blogs

Op vakantie met de kinderen

Het organiseren van een vakantie met kinderen is vaak...

Hoe kies je welk kussen het beste bij jou past? 

Of je nu op je rug, zij of buik...

Zo ga je op vakantie zonder vliegschaamte

Er is steeds meer te doen rondom de vele...

Versier je tuin voor elk seizoen

Welk seizoen het ook is, je tuin kan er...

Voor jou?

Stappenplan voor beleggen in crypto

  2022 is het jaar dat crypto het niet zo...

Houd jouw hond gezond door de trouwe viervoeter tijdig te ontwormen

Iedere hond is een ware aanwinst voor de familie....

Wat kun je doen om sneller te herstellen van een blessure?

Als je een fanatiek sporter bent, is de kans...

Mannen kleding, waar vind je dit? 

Mannen kleding is vaak minder snel te vinden dan...

Hoe kies je welk kussen het beste bij jou past? 

Of je nu op je rug, zij of buik...

Gerelateerde blogs

Geniet ook in het najaar van de tuin

Het is eigenlijk jammer dat we alleen in het voorjaar en de zomer van de tuin kunnen genieten. Je hebt die tuin immers het...