Zo ga je op vakantie zonder vliegschaamte

0
577

Er is steeds meer te doen rondom de vele vluchten die dagelijks vertrekken van vluchthavens over de hele wereld. Niet alleen zijn deze vluchten slecht voor het milieu en ondervinden steeds meer mensen de gevolgen van klimaatverandering, ook staan de lange rijen en de chaos op Schiphol afgelopen zomer bij veel mensen nog vers in het geheugen. Kortom, velen onder ons hebben last van vliegschaamte en willen liever op een andere manier op vakantie. Gelukkig heeft Europa een uitgebreid spoornetwerk dat met een beetje uitzoekwerk goed te bereizen is. Hier lees je alles wat je moet weten over treinreizen Europa.

Treinreizen door Europa

Vanuit Nederland kun je gemakkelijk op veel verschillende plaatsen in Europa komen met de trein. Je weet vast al dat je met de Thalys in een paar uur naar Brussel en Parijs afreist, en dat de Eurostar je tegenwoordig makkelijk naar Londen brengt. Maar er zijn nog meer bestemmingen in Europa die je eenvoudig bereikt met een paar ontspannen uurtjes in de trein. Ultiem voordeel: geen lange rijen bij de security, je hoeft geen uren van tevoren al op het station te zijn, mag zoveel bagage meenemen als je kunt dragen en kunt je flesje cola en je nagelknipper gewoon mee op reis nemen.

Een treinreis is ideaal voor een korte stedentrip; vanuit Nederland reis je makkelijk naar steden zoals Kopenhagen, Praag, Wenen, Milaan of Florence. Maar je kunt het ook avontuurlijker aanpakken en bijvoorbeeld de Oriënt Express van Wenen naar Istanbul pakken, of een rondreis met de trein door Zwitserland of Schotland maken. Kijk ook vooral eens naar de nachttreinen die rijden in Europa. Zeker in de zomer vertrekken er meerdere nachttreinen vanaf Amsterdam of Rotterdam Centraal. Dat is gaan slapen in het platte Nederland en wakker worden tussen de prachtige bergen!

Vakantie dicht bij huis

Een andere manier om vliegschaamte te ontduiken, is door dicht bij huis te blijven. Een vakantie in Nederland kan net zo leuk zijn als een vakantie in een ver oord. Nederland heeft prachtige natuur en een aantal leuke steden om te ontdekken. Ook in dit land kun je de trein pakken, maar je rijdt net zo makkelijk met de auto naar je bestemming. Er zijn genoeg opties voor bijzonder overnachten Nederland. In Overijssel kun je glampen in een boomhut, in Rotterdam kun je overnachten in de beroemde kubuswoningen. Of slaap in een drijvend huisje op de Vinkeveense plassen, een kroeg in Zuid-Holland of een Middeleeuwse torenkamer in Utrecht. Wat wordt jouw nieuwe vakantiebestemming dicht bij huis?