U bent hier

Van oud nieuw maken, zo doet Stefaan dat

Recycleren is hip. Steeds meer mensen geven oude materialen een nieuwe bestemming of leren hoe ze zelf elektrische apparaten kunnen herstellen. De Gentse binnenhuisarchitect Stefaan Onghena doet het al meer dan twintig jaar. 

“Mijn eerste wapenfeit is een kastje dat ik in 1992 maakte met oude fruitkisten”, zegt Stefaan Onghena. “Toen vonden mensen dat een beetje marginaal, alsof ik me geen nieuwe kast kon permitteren. Terwijl ik een vuist wou maken tegen de wegwerpcultuur. Wat we allemaal weggooien heeft me altijd al gefascineerd. En uiteindelijk heb ik er met Casa pouBelle deels mijn beroep van gemaakt.” 

Wijnkurken 

Andere meubelstukken uit verpakkingsmaterialen volgden, maar Stefaan wou meer. Toen hij in 2000 een eigen huis kocht in de Gentse wijk Brugse Poort, besloot hij om dat zo energiezuinig mogelijk te verbouwen met behulp van bouwafval. “Niet dat ik afkerig ben van nieuwe technologieën”, zegt hij zelf. “Er liggen wel degelijk zonnepanelen op het dak.

Het huis is geïsoleerd met 1,2 miljoen wijnkurken die ik in cafés en bij vrienden ging ophalen.

Maar binnenin is het merendeel gerecupereerd: van oude leistenen en schelpen uit Bretagne als muurbekleding op het dakterras tot de vloertegels op het gelijkvloers en de bakstenen in de woonkamer. Het huis is geïsoleerd met 1,2 miljoen wijnkurken die ik in restaurants en cafés en bij vrienden ging ophalen. Die heb ik één voor één in de wanden geïntegreerd: een intensieve klus, maar ik ben daar niet dag in, dag uit mee bezig. Ik wist op voorhand dat dit huis een verhaal van lange adem zou worden.” 

Afvalberg verkleinen

Het eerste doel: een statement maken tegen zinloze verkwisting. “We willen onze handen niet langer vuil maken”, zucht Stefaan. “Materialen die iets meer tijd kosten om te verwerken, gooien we weg. Vaak kost het meer om een elektrisch apparaat te herstellen dan om het te vervangen. Dat is toch absurd?” 

“Het gevolg is dat we een gigantische afvalberg creëren, terwijl de grondstoffen schaarser worden. We zijn nu met zeven miljard mensen op de wereld. De komende tweeëntwintig jaar zal dat aantal met dertig procent toenemen. Als we onze levensstandaard willen aanhouden, dan zullen we ons materialenverbruik drastisch moeten terugschroeven. En ik heb het gevoel dat we stilaan op een keerpunt zitten: de mensen worden alerter voor hergebruik. Uit ecologische, maar ook uit economische motieven. Een voorbeeld: de energiefactuur van mijn zuinige huis klokte vorig jaar af op 13 euro per maand.” 

Meer weten?

> www.casapoubelle.be

> Ontdek de woning op Ecobouwers

Akoestische kurkwand
Tuinlavabo
Kiwikast

Wij werken aan een circulaire economie

Je deelt veel meer spullen die je nodig hebt, zoals auto's of boormachines, met je buren. Apparaten die je elk jaar moet vervangen, bestaan niet meer: je producten van de toekomst gaan langer mee en zijn makkelijk te repareren. Het resultaat: veel minder afval. Wat toch nog in de prullenbak terechtkomt, recycleren we, maar de eerste prioriteit is het voorkomen van afval. Duurzame businessmodellen zijn de standaard, aan wegwerp doen we niet meer. Grondstoffen blijven waar ze thuishoren - in de grond. Dat is de circulaire economie die we willen uitbouwen: we hergebruiken alles zoveel mogelijk, en maken zo stortplaatsen en verbrandingsovens overbodig.