U bent hier

"Mensen willen de makers van hun voeding leren kennen"

“Vers uit de streek en direct gekocht bij de producent: het zijn belangrijke voorwaarden voor voeding vandaag.” Dat zegt Dominique Brondeel, en de aardappelboer van Hoeve Den Heiplas uit Lede kan het weten. “De vraag neemt alsmaar toe. Drie jaar geleden hebben we een eerste hoeve-automaat geplaatst, om mensen de kans te geven snel hun aankopen te doen.”

Dominique zet zo in op de ‘korte keten’. Dat is een manier van verkopen waarbij er een directe band is tussen producent en consument. Je koopt je eten dus niet in de supermarkt, maar rechtstreeks bij de boer die het teelde. Op die manier kan de landbouwer zijn prijs, de productiemethode en het aanbod zelf bepalen. Als consument krijg je in ruil verse en kwaliteitsvolle producten, zonder veel voedselkilometers of verpakkingsafval. En bovendien ondersteun je de lokale economie.

“Lokaal aankopen rechtstreeks bij de boer of bij de ambachtelijke producent zit in de lift. Mensen willen de makers van hun voeding leren kennen.” , getuigt Caroline Gielens, initiatiefneemster van Buurderij De Roma in Antwerpen.

Je vindt bij de boer niet alleen overheerlijk hoeve-ijs, aardbeien of asperges. Ook voor vlees, kruiden, eieren, aardappelen, wijn, fruitsappen en meer kun je bij hen terecht. Bovendien volgt het aanbod bij de boer de seizoenen. 

Binnen de korte keten vind je verschillende soorten verkooppunten: hoevewinkels, boerenmarkten, markten, zelfplukboerderijen, automaten, afhaalpunten van groenteabonnementen, depots van Voedselteams, oogstaandeel bij een CSA-boerderij, Buurderijen, coöperaties en webwinkels. 

Op rechtvanbijdeboer.be kan je zoeken naar een verkooppunt in je buurt tussen de 1700 geregistreerde verkooppunten in Vlaanderen. 

Zo herken je een verkooppunt van Recht van bij de boer

Wij gaan voor gezonde, lokale voeding

Wat je in de toekomst op je bord krijgt, is gezond, smaakvol en komt uit je eigen buurt. Inwoners kweken hun eigen groenten in samentuinen of kopen bewuster bij lokale boeren. Zij krijgen een eerlijke prijs en de voeding die ze produceren, is vooral plantaardig en biologisch, zodat de bodem, het water en de lucht zuiver blijven. De landbouw van de toekomst gebeurt op kleinere schaal en minder intensief, en is in evenwicht met de natuur. Voedsel verspillen gebeurt nauwelijks nog.