U bent hier

"Mensen willen de makers van hun voeding leren kennen"

“Vers uit de streek en direct gekocht bij de producent: het zijn belangrijke voorwaarden voor voeding vandaag.” Dat zegt Dominique Brondeel, en de aardappelboer van Hoeve Den Heiplas uit Lede kan het weten. “De vraag neemt alsmaar toe. Drie jaar geleden hebben we een eerste hoeve-automaat geplaatst, om mensen de kans te geven snel hun aankopen te doen.”

Dominique zet zo in op de ‘korte keten’. Dat is een manier van verkopen waarbij er een directe band is tussen producent en consument. Je koopt je eten dus niet in de supermarkt, maar rechtstreeks bij de boer die het teelde. Op die manier kan de landbouwer zijn prijs, de productiemethode en het aanbod zelf bepalen. Als consument krijg je in ruil verse en kwaliteitsvolle producten, zonder veel voedselkilometers of verpakkingsafval. En bovendien ondersteun je de lokale economie.

“Lokaal aankopen rechtstreeks bij de boer of bij de ambachtelijke producent zit in de lift. Mensen willen de makers van hun voeding leren kennen.” , getuigt Caroline Gielens, initiatiefneemster van Buurderij De Roma in Antwerpen.

Je vindt bij de boer niet alleen overheerlijk hoeve-ijs, aardbeien of asperges. Ook voor vlees, kruiden, eieren, aardappelen, wijn, fruitsappen en meer kun je bij hen terecht. Bovendien volgt het aanbod bij de boer de seizoenen. 

Binnen de korte keten vind je verschillende soorten verkooppunten: hoevewinkels, boerenmarkten, markten, zelfplukboerderijen, automaten, afhaalpunten van groenteabonnementen, depots van Voedselteams, oogstaandeel bij een CSA-boerderij, Buurderijen, coöperaties en webwinkels. 

Op rechtvanbijdeboer.be kan je zoeken naar een verkooppunt in je buurt tussen de 1700 geregistreerde verkooppunten in Vlaanderen. 

Zo herken je een verkooppunt van Recht van bij de boer


Activiteiten rond dit thema

  • 98571
    maandag 22 mei
    Herent

    Slow Food - dag 1

  • 99096
    dinsdag 23 mei
    Hoogstraten

    Workshop koken: Red de restjes!

  • 99475
    dinsdag 23 mei
    Sint-Laureins

    Eetbaar Sint-Laureins

  • 98219
    dinsdag 23 mei
    Aalst

    Lekker en kruidig: (on)kruiden op je bord

  • 98240
    vrijdag 26 mei
    Kruishoutem

    Permacultuur ontwerp cursus (PDC) jaaropleiding

  • 99285
    zaterdag 27 mei
    Hamme

    Hamme Culinair

  • 97583
    zondag 28 mei
    Lede

    Dag van het Park

  • 99116
    zondag 28 mei
    Zutendaal

    Dagfietstocht: Groenteroute "Loeren bij aspergeboeren"

  • 98572
    maandag 29 mei
    Herent

    Slow Food - dag 2

  • 99489
    dinsdag 30 mei
    Waarschoot

    Eetbaar Waarschoot 2

  • 99199
    woensdag 31 mei
    Diksmuide

    Insecten: voedsel van de toekomst

  • 99305
    woensdag 31 mei
    Wuustwezel

    Wekelijkse Markt - Achter d'Hoven

  • 97969
    woensdag 31 mei
    Zele

    Proevertjes Bijeenkomst Buurderij Zele

  • 98232
    vrijdag 02 juni
    Grimbergen

    Cursus ecologisch moestuinieren - praktijk 5

  • 99221
    vrijdag 02 juni
    Kortenberg

    Smaakhoeve 't Silsomhof

  • 99067
    zaterdag 03 juni
    Tielt

    Live cooking op de Boerenmarkt

  • 97784
    zaterdag 03 juni
    Lede

    Workshop: 'Vierkante meter moestuin'

  • 97696
    zaterdag 03 juni
    Zwijndrecht

    Velt-ecotuindagen - ecotuin Delant

  • 99414
    maandag 05 juni
    Oud-Turnhout

    FairTrade Picknick

  • 99224
    vrijdag 09 juni
    Kruishoutem

    Bezoek aan ecologische visboerderij

  • 99601
    woensdag 11 oktober
    Schoten

    Persmobiel

  • 97551
    zaterdag 29 april

    Start van de campagne

  • 97552
    zaterdag 03 juni

    Laatste kans om je tombola-lot in de deelnemende zaken te ontvangen!

Wij gaan voor gezonde, lokale voeding

Wat je in de toekomst op je bord krijgt, is gezond, smaakvol en komt uit je eigen buurt. Inwoners kweken hun eigen groenten in samentuinen of kopen bewuster bij lokale boeren. Zij krijgen een eerlijke prijs en de voeding die ze produceren, is vooral plantaardig en biologisch, zodat de bodem, het water en de lucht zuiver blijven. De landbouw van de toekomst gebeurt op kleinere schaal en minder intensief, en is in evenwicht met de natuur. Voedsel verspillen gebeurt nauwelijks nog.