U bent hier

Dit jonge gezin doet het zonder eigen auto

Katrijn en Bart vertellen hoe zij hun leven organiseren, met 'nabijheid' als criterium.

“Toen we nog geen kinderen hadden, woonden we op een appartement midden in het historische centrum”, vertelt Katrijn. “We vonden het fantastisch om overal te voet of met de fiets naartoe te kunnen. Na enkele jaren hebben we dan een huis gevonden binnen de 19de-eeuwse stadsgordel en vlakbij station Gent-Dampoort.”

Geen moment getwijfeld

Intussen hebben Katrijn en Bart drie kinderen en wonen ze nog altijd midden in de stad. “Ook toen er kinderen kwamen, hebben wij er geen moment aan gedacht om het stadscentrum te verlaten. Integendeel. Voor ons is ‘nabijheid’ ontzettend belangrijk bij alles wat we als gezin doen. ‘Duurzaam’ vullen we dan ook ruim in. Het gaat zowel over ecologische keuzes in het dagelijks leven als over onze mobiliteit, de keuze van een job, onze manier van reizen enzovoort”.

Ons eten halen we in winkels in de buurt en de school van de kinderen ligt ook vlakbij. Maar diezelfde overweging maken we even goed bij de keuze voor een sportclub of de jeugdbeweging. Zo hoeven we niet te weten hoe goed de sportvereniging aan de andere kant van de stad wel is als er hier in de buurt ook een club is waar onze kinderen welkom zijn. We zijn ook net terug van een korte vakantie op een boerderij, waar we met de fiets naartoe konden. En als fietsen niet kan, is er nog altijd de trein om je te verplaatsen.”

Hoera voor autodelen

Toch zijn er momenten dat ook Katrijn en Bart een auto best kunnen gebruiken. Daarom zijn ze lid van het autodeelproject Cambio. “Op een bepaald moment – we hadden toen zelfs nog geen kinderen – hebben wij beslist om geen eigen auto meer te hebben. Zeker na de geboorte van Bente (5,5), ons tweede kindje, kregen we in onze omgeving vaak te horen dat het toch wel tijd werd om weer een auto te kopen. Dat had gerust gekund, maar ook dan vonden we dat niet nodig.”

“Toen onze oudste een half jaar oud was hebben we ons aangesloten bij Cambio, dat in die tijd in Gent nog maar een beperkt aantal auto’s had. Intussen is het aanbod van deelauto’s aanzienlijk uitgebreid. Voor grote boodschappen gebruiken we één keer om de twee maanden een Cambio-auto en als we met het gezin weggaan, kiezen we een grotere wagen.”

“Ik besef wel dat veel gezinnen denken dat bij ons alles nogal gepland verloopt en dat je veel moet gaan uitzoeken, maar zelf voelen wij dat zo niet aan. Net omdat ‘nabijheid’ ons criterium is, beslissen we bij veel zaken soms net heel snel.”

Dit artikel is gebaseerd op een langer interview, dat eerder verscheen op goedgezind.be

Wij gaan voor een doordachte mobiliteit

Je gaat het liefst op pad met de fiets of te voet: dat is veilig, aangenaam en mogelijk, want alles wat je nodig hebt bevindt zich in het centrum van de stad of gemeente waar je woont. Veel meer mensen werken van thuis uit of in hun eigen buurt, waardoor er minder verkeer is en files helemaal tot het verleden behoren. Verdere verplaatsingen doe je met gedeelde voertuigen, zoals trein, tram, bus en elektrische wagens. Die rijden allemaal op groene stroom. Goederen worden vooral via bakfietsen, het spoor of het water vervoerd. Dat is de mobiliteit van de toekomst: slim onderweg, zodat er zuivere lucht en een gezond klimaat voor iedereen is.