U bent hier

Aalst anders beleven

Om het unieke karakter van hun winkelhart te achterhalen, trok het stadsbestuur naar de handelaars en horeca uitbaters met de vraag 'Waarom smelt u voor de stad Aalst?'. Dit was meteen de kick-off van bAsta! - het project Beleef Aalst Stad - dat van het Aalsterse kernwinkelgebied een bloeiende en aantrekkelijke plek moet maken voor shoppers en handelaars. Maar liefst 200 ondernemers uit de binnenstad zetten er hun schouders onder. 

"We gaan voor een stadskern waar elke dag iets te beleven valt, zoals de zaterdagmarkt die elke week veel volk trekt", zegt Katrien Beulens, schepen van Lokale Middenstand. “Vandaag draait alles rond beleving. Mensen willen een bruisende stad om in te winkelen. Samen met de handelaars vormen we een tandem: zij creëren een wauw gevoel in hun winkel en de stad trekt dit door in haar winkelstraten.”

Handels- en horecazaken zullen toegankelijker gemaakt worden voor gezinnen met kinderen en senioren, zodat ze zich welkom voelen in Aalst. En de stad wil uitgroeien tot een kindvriendelijke winkelstad.

Verder is het terugdringen van de leegstand een belangrijke prioriteit binnen het project. Er zal een overleg opgestart worden met de vastgoedsector en alle leegstaande panden worden verzameld in een degelijke databank. 

Patricia Verhoeven, voorzitster deelraad Handel en Horeca, is alvast heel enthousiast: “We staan te popelen om samen met het stadsbestuur het ondernemend hart van Aalst opnieuw een ferme boost te geven!”

Kernversterking is een belangrijk element in de evolutie naar een duurzame samenleving. Een bruisend stads- of dorpscentrum waar het goed leven is, staat centraal. 

> Meer info

 

Foto: Gert Swillens

Wij bouwen aan een ondernemende kern

Kernversterking is een belangrijk instrument in de transitie naar een duurzame samenleving. Een bruisend centrum waar het goed leven is, staat centraal. De detailhandel en de horeca spelen hier een grote rol in. Maar ook vrije beroepen, dienstenbedrijven, starters, creatievelingen en kleinschalige productie doen een buurt bruisen. Ook scholen, ziekenhuizen, rusthuizen of culturele instellingen liggen centraal en zijn vlot bereikbaar. Dit is wat UNIZO de Bedrijvige Kern noemt.