U bent hier

Inspiratie

Start je eigen Repair Café

Een idee van Netwerk Bewust Verbruiken

Vaak worden kapotte spullen vervangen terwijl een simpele herstelling volstaat. Richt daarom je eigen Repair Café op en knap samen met buren en vrienden op vrijwillige basis kapotte spullen weer op. Met advies op maat en een uitgebreid startpakket biedt Netwerk Bewust Verbruiken ondersteuning bij het starten van jouw Repair Café.

Wij werken aan een circulaire economie

Organiseer een kledingruil

Een idee van Swishing

Kom samen met buren, vrienden en geïnteresseerden om kleren te ruilen. Kleren die eindeloos in de kast liggen en waar je liefst van af wilt kunnen een andere persoon gelukkig maken, in ruil voor een kledingstuk dat je wél zal dragen. Daarenboven spaar je wat centjes uit. Win-win!

Wij werken aan een circulaire economie

Organiseer een autodeelparty bij jou thuis

Een idee van Natuurpunt

Organiseer thuis of in jouw buurt een gezellige avond en inspireer de genodigden met de wereld van autodelen. Natuurpunt brent je in contact met een autodeelexpert die alles haarfijn komt uitleggen. 

Wij gaan voor een doordachte mobiliteit

Start een 'Op Wielekes'

Een idee van Netwerk Bewust Verbruiken

Groeit je kind of krimpt zijn fiets? Staat jouw garage ook vol met fietsjes tot het volgende kind erop kan rijden? Op Wielekes maakt kwalitatieve kinderfietsen toegankelijk via een deelsysteem. Zo heeft je kind altijd een fiets op maat en hoef je niet steeds een nieuwe te kopen. Vraag een gratis opstartpakket aan.

 

 

Wij gaan voor een doordachte mobiliteit

Organiseer een energiequiz

Een idee van De Vlaamse Overheid

Breng buren, vrienden en kennissen samen voor een gezellige energiequiz. Er is geen voorkennis vereist en ze is bedoeld voor iedereen. De praktische info en tips zetten je op weg.

Wij bouwen samen aan een klimaatneutrale gemeente​

Organiseer een veggie kookworkshop

Een idee van EVA

Organiseer voor Donderdag Veggiedag bij je thuis, op school of op het werk een kookworkshop. Haal je beste recepten en tips & tricks boven en tover een heerlijk feestmaal op tafel. Gezond én goed voor de planeet!

 

Wij gaan voor gezonde, lokale voeding

Start een voedselteam op

Een idee van Voedselteams

Neem met je buurt de voedselketen in handen en start samen een voedselteam op. Dit is een consumentencollectief dat de lokale economie stimuleert door vers voedsel aan te kopen bij lokale producenten. Het is bovendien goed voor je portomonnee, want je profiteert van de schaalvoordelen. Bestellen en betalen verloopt makkelijk via de webwinkel, en bestellingen haal je wekelijks af in een gemeenschappelijk depot. Neem contact op met jouw regiowerker voor meer info en ga aan de slag!

Wij bouwen aan een ondernemende kern

Bombardeer je buurt met zaadbommen

Een idee van WORMS

Maak samen met een aantal kinderen zaadbommen om kale plekken in je gemeente groener te maken. Dat is aangenaam voor de mensen die in de buurt wonen én voor de diertjes die er hun eten kunnen vinden. Met een klein aantal ingrediënten is het maken van deze bolletjes een fluitje van een cent.

Wij werken aan een kwaliteitsvolle, groene leefomgeving

Open een deeltuin

Een idee van KVLV

Verbind je met natuur en buur, en richt samen een deeltuin op. Je hebt geen tuin, of je hebt geen tijd om je eigen tuin te onderhouden? Open en deel je tuin, kom als enthousiaste tuinaanbieders en tuinzoekers samen om een stukje grond te bewerken of heerlijk te ontspannen.

Wij gaan voor gezonde, lokale voeding

Start je eigen sorteerproject

Een idee van Fost Plus

Wil je afval sorteren op school, op het werk of in het openbaar, net zoals je dat thuis doet? Start dan een sorteerproject en draag bij tot een propere toekomst.

Wij werken aan een circulaire economie

Organiseer een buurtpicknick

Een idee van Curieus

De langverwachte lente is er eindelijk! Vier het met een buurtpicknick. Kies een leuke locatie, breng de hele buurt op de hoogte en geniet van ‘the good life’. Curieus geeft ideetjes en weetjes voor een geslaagd feest.

Wij werken aan een kwaliteitsvolle, groene leefomgeving

Richt je eigen stadsmoestuin op

Een idee van Velt

Verenig je met je buren en richt samen een stadsmoestuin op in jouw stad. Het levert niet alleen lekkere groenten op, je creëert ook groene ruimte, biodiversiteit én een ontmoetingsplaats op één en dezelfde plek. Voel je het al kriebelen? Raadpleeg het toetsingsinstrument van Velt of laat je door hen begeleiden.

Wij gaan voor gezonde, lokale voeding

Organiseer een duurzame winkelwandeling

Een idee van Netwerk Bewust Verbruiken

Ontdek al wandelend welke handelszaken in je gemeente zich onderscheiden op vlak van mens en milieu. Steeds meer consumenten kiezen voor ecologisch en sociaal verantwoorde producten en winkels. Op Ecoplan.be vind je een handig overzicht, begin je route al maar uit te stippelen. 

Wij bouwen aan een ondernemende kern

Organiseer een testmoment fietsen

Een idee van Mobiel 21

Laat mensen een elektrische fiets, bakfiets, fietskar of plooifiets uitproberen. Zo ontdekken ze welke fiets het best bij hen past, en welk systeem kan helpen om drempels te overwinnen.

Wij gaan voor een doordachte mobiliteit

Neem je straat in eigen handen

Een idee van Lab van Troje

Je thuis is meer dan je huis. Verenig je met je buren en gemeente, en transformeer samen je straat tot een park of plein. Indien jij, je buren en je gemeente de Leefstraat tijdens dit campagnejaar nog niet realiseerbaar achten, neem dat contact op met vzw Lab van Troje. Deze vzw begeleidt in Gent initiatiefnemers van Leefstraten en helpt er het stadsbestuur en haar diensten al de nodige ruimte te geven. Ga aan de slag en vraag jouw gemeentebestuur om Lab van Troje uit te nodigen voor een inspiratiesessie.

Wij werken aan een kwaliteitsvolle, groene leefomgeving

Ontdek de wereld van cohousing en vraag een vormingssessie aan

Een idee van Samenhuizen

Comfortabel, gezond en duurzaam samenwonen met buren die voor elkaar zorgen in een gemeenschappelijke, leefbare omgeving. Wil je het concept van samenhuizen introduceren in jouw buurt? Organiseer dan een vormingssessie of contacteer jouw gemeente om een vormingssessie te organiseren.

Wij werken aan een kwaliteitsvolle, groene leefomgeving

Open een buurderij in jouw buurt

Een idee van Boeren & Buren

Breng de boerderij naar de kern! Met Boeren & Buren sla je de brug tussen de boer en jouw gemeenschap door het lekkerste en gezondste voedsel uit de buurt direct naar de consument te brengen. Er wordt veel meer dan producten uitgewisseld. Feestelijke evenementen, gedeelde diensten, boerderijbezoeken en workshops: je Buurderij zal snel een levendige ontmoetingsplek worden. Ondersteun de lokale economie en doe je gemeente bruisen.

Wij gaan voor gezonde, lokale voeding