U bent hier

Hasselt

Deze gemeente is kandidaat voor de Zo DichtBlij Award van 2018 met deze projecten:

Elke week Repair Café!

Ingediend op 30/03/2018
Hasselt
Circulaire economie
Werkt je koffiezet niet meer of zit er een gaatje in je trui? Pruttelt je stoomstrijkijzer tegen of ontbreekt er een knopje aan je radio? De naaisters en techniekers van het repair café helpen jou met het herstellen van kledij, elektrische apparaten, elektronica, fietsen, meubels, ... Want herstellen geeft je een kick, maar het is ook een oplossing om de afvalberg te verkleinen en de consumptiemaatschappij een kleine halt toe te roepen. De kennis en hulp is gratis, maar een kleine bijdrage is steeds welgekomen. Ondertussen draaien er in Hasselt reeds drie repair cafés op volle toeren, een vierde start dit voorjaar nog op! Op die manier wordt bijna wekelijks in Hasselt een repair café georganiseerd, allen opgericht en gedragen door enthousiastelingen uit eenzelfde buurt. De repair cafés zijn trouwens meer dan een herstelwerkplaats. Ze zijn één voor één een gezellige ontmoetingsplek in de wijk!

Solarstad

Ingediend op 30/03/2018
Hasselt
Klimaatneutrale gemeente
Solarstad Hasselt is een twee-jarig traject met een drieledig doel: (1) alle Hasseltse stakeholders triggeren voor zonne-energie dmv de 'Sorry Spanje'-communicatiecampagne waarbij Hasselt de zon is gaan rekruteren in Spanje om voor Hasselt te komen werken, (2) het volume aan PV-installaties in Hasselt een boost geven dmv eigen investeringen via het Hasselts Energiebedrijf en een groepsaankoop zonnepanelen voor Hasselaren, Hasseltse verenigingen en bedrijven op grondgebied van Hasselt, en (3) educatie/disseminatie van innovatieve en esthetische toepassingen stimuleren door het installeren van een SmartFlower aan het zwembad, het uitreiken van de (Junior)SolarstadAwards, en het ondersteunen van X-festival van de Universiteit Hasselt, een cross–disciplinair, visionair, inspirerend en stimulerend ideeën–festival op het kruispunt van wetenschap, technologie en kunst met het oog op een creatieve en duurzame toekomst.

Kippodroom

Ingediend op 30/03/2018
Hasselt
Kwaliteitsvolle leefomgeving
Op initiatief van een aantal buurtbewoners is, na de organisatie van een infomoment om het draagvlak en de bekommernissen af te toetsen, beslist tot het aanleggen van een collectieve kippenren op openbaar domein in de Tuinwijk van Hasselt. De diensten groen en duurzaamheid van de stad ondersteunen en faciliteren dit project. Zo kocht en installeerde de stad een ruime kippenren (lees: een vos- en steenmarterveilig kippenhok met volière ikv ophokplicht) en plaatste de groendienst de omheining en de aanplanting. De buurtbewoners zorgen voor de kippen en het onderhoud van de ren in ruil voor verse eitjes. Deze collectieve kippenren versterkt niet alleen de sociale cohesie, maar draagt ook bij aan een duurzame wijk. De kippen helpen immers bij de recyclage van keukenrestjes. De zes kippen in het kippenhok zullen wel hun mannetje moeten staan, want om lawaaihinder te voorkomen is een haan niet toegelaten.