U bent hier

Beersel

Deze gemeente is kandidaat voor de Zo DichtBlij Award van 2018 met deze projecten:

Samentuin Artic-Velt

Ingediend op 09/03/2018
Beersel
Lokale voeding
De Samentuin is een ontmoetingsplek midden in het dorp, letterlijk op 50 meter van de kerktoren. Een kleine 20 gezinnen verbouwen er groenten volgens duurzame en ecologische principes. Lokale, gezonde voeding uit de kern van het dorp! Alle tuiniers zijn bewoners van de wijk en ze beheren zelf de tuin. Al het materiaal is gemeenschappelijk, buurtbewoners blijven staan voor een praatje, de tuiniers smeden vriendschappen en er is een beter contact tussen de bevolkingsgroepen van de wijk. Een topproject!

Beersel wekt op

Ingediend op 09/03/2018
Beersel
Klimaatneutrale gemeente
Beersel wil klimaatneutraal worden en gaat voluit voor hernieuwbare energie. Onder de noemer "Beersel wekt op" werden verschillende projecten opgestart om Beersel te laten bruisen van lokale, duurzame energie. Er worden studies uitgevoerd naar een "gasloze gemeente" en warmtenetten, maar de nadruk lag op zonne-energie. Met de actie "Haal de zon in je salon" worden "tupperwareparty's" georganiseerd over zonne-energie. Met de actie "zonneceldonoren" kunnen inwoners voor 5 euro een zonnecel schenken in de strijd tegen energiearmoede (zonnepanelen op sociale woningen). En met de actie "zon zoekt dak" kunnen inwoners via een burgercoöperatie investeren in zonne-energie op andermans dak. Beersel wekt op!

Duurzaam Smaakt

Ingediend op 08/03/2018
Beersel
Lokale voeding
Duurzaam Smaakt was een evenement gespreid over 2 dagen. De eerste dag bestond uit 2 workshops voor de leerlingen van de tweede graad van de Beerselse scholen: een les rond fairtrade, gegeven door de educatieve vzw Djapo en een kookworkshop met fairtrade chocolade. De tweede dag werd een beurs over lokale duurzame voeding georganiseerd: een leerrijke en heerlijke namiddag vol faire, lokale, en ecologische voeding met allerlei workshops, proefateliers en infosessies.