U bent hier

Bouw mee aan een leefbare gemeente

​Alleen samen kunnen we van onz​e ​gemeente een fijne plek maken waar het goed is​ om leven. Wordt jouw gemeente ook Zo Dichtblij?

Wij bouwen aan een ondernemende kern

Kernversterking is een belangrijk instrument in de transitie naar een duurzame samenleving. Een bruisend centrum waar het goed leven is, staat centraal. De detailhandel en de horeca spelen hier een grote rol in. Maar ook vrije beroepen, dienstenbedrijven, starters, creatievelingen en kleinschalige productie doen een buurt bruisen. Scholen, ziekenhuizen, rusthuizen of culturele instellingen liggen centraal en zijn vlot bereikbaar. Dit is het toekomstmodel 'De Bedrijvige Kern' waar UNIZO naar streeft.

Wij gaan voor een vlotte mobiliteit 

Je gaat het liefst op pad met de fiets of te voet: dat is veilig, aangenaam en mogelijk, want alles wat je nodig hebt is dichtbij. Mensen werken van thuis uit of in hun eigen buurt, waardoor er minder verkeer is en files helemaal tot het verleden behoren. Verdere verplaatsingen doe je met gedeelde voertuigen, zoals trein, tram, bus en elektrische wagens. Die rijden allemaal op groene stroom. Goederen worden vooral via bakfietsen, het spoor of het water vervoerd. Dat is de mobiliteit van de toekomst: slim onderweg, zodat er zuivere lucht voor iedereen is.

Wij werken aan een kwaliteitsvolle, groene leefomgeving

We leven in groene, gezellige wijken met samentuinen en groen speelweefsel. Wonen, werken en winkelen wordt gegroepeerd. Extra woningen die nodig zijn bouwen we zoveel mogelijk in of rond de kernen, makkelijk te bereiken met fiets, trein en bus. Dat is de ruimtelijke ordening van de toekomst. Zo blijft er ruimte voor echte natuur en duurzame landbouw in Vlaanderen.

Wij gaan voor gezonde, lokale voeding

Wat je in de toekomst op je bord krijgt, is gezond, smaakvol en komt uit je eigen buurt. Inwoners kweken hun eigen groenten in samentuinen of kopen bewuster bij lokale boeren. Zij krijgen een eerlijke prijs en de voeding die ze produceren, is vooral plantaardig en biologisch, zodat de bodem, het water en de lucht zuiver blijven. Voedsel verspillen gebeurt nauwelijks nog.

Wij werken aan een circulaire economie

Apparaten gaan langer mee en zijn makkelijk te repareren en je deelt de meeste spullen die je nodig hebt, zoals auto's of boormachines, met je buren. Het resultaat: veel minder afval. Wat toch nog in de prullenbak terecht komt, recycleren we, maar de eerste prioriteit is het voorkomen van afval. Duurzame businessmodellen zijn de standaard, aan wegwerp doen we niet meer. Grondstoffen blijven waar ze thuishoren - in de grond. Dat is de circulaire economie die we willen uitbouwen.

Wij bouwen samen aan een klimaatneutrale gemeente

Je produceert zelf stroom omdat je zonnepanelen hebt of mede-eigenaar bent van een windmolen in de buurt. De energie die we opwekken, komt van de wind en de zon: dat levert een veilig klimaat en gezonde lucht op. Onze huizen krijgen een dikke laag isolatie. Bovendien gaan we slimmer om met onze energie, waardoor we er minder van nodig hebben. Zo bouwen we de energie van de toekomst uit: 100% hernieuwbaar, schoon en dicht bij huis.