U bent hier

Winnaars Zo Dichtblij 2017

De campagne van 2017 is achter de rug. Kijk op de pagina van je gemeente wie de winnaars per gemeente zijn.

En we deelden ook 6 Zo Dichtblij-Awards uit...

‘t Erte animeert wint prijs voor ‘Kwaliteitsvolle, groene leefomgeving’

Het dorpsteam in Belzele heeft een ambitieus plan: ze willen mensen samenbrengen, dicht bij huis. Ze groeperen verschillende activiteiten: aankoop van basisproducten van Biohoeve Kolibella, ontspanning en ontmoeting.

Home Made Happens wint prijs voor ‘Ondernemende kern’

La petite Rooze en Café aux Lettres zijn ondernemingen van twee buurvrouwen uit Oudenaarde. Zes jaar geleden stampten zij een sfeer- en stijlvolle pop-up beurs uit de grond. Dit jaar kwamen meer dan 1.000 bezoekers snuisteren bij een 25-tal eigentijdse winkels, labels, ateliers, ontwerpers en foodtrucks.

Samenaankoop-avond energieke daken wint prijs voor ‘Participatief en klimaatneutraal’

Kyoto in het Pajottenland organiseerde in Liedekerke een samenaankoop-avond energieke daken. Daar kreeg je onafhankelijk advies over de plaatsing van dak- en zoldervloerisolatie, PV-zonnepanelen en over de premies. Al 15 gemeenten sprongen mee op de kar en organiseren zo’n samenaankoop.

Repair Café, Geefplein en Openschuurdag wint prijs voor ‘Circulaire economie’

Natuurpunt Waasland Noord, Natuurhuis Panneweel en transitie Sint-Gillis-Waas organiseerden samen een populaire ontmoetingsdag. Op deze dag kon je spullen herstellen of weggeven, genieten van een lokaal bier, wandelen en creatief bijleren over de natuur.

Ecotuindag Woeste Goesting wint prijs voor ‘Gezonde, lokale voeding’

Tijdens de Velt-Ecotuindagen opende in Oud-Turnhout de Woeste Goesting de tuinpoort. Deze tuin draait om culinaire biodiversiteit met een passie voor wilde eetbare planten, gecombineerd met moestuingewassen. Christine experimenteert met al deze heerlijke planten in haar keuken.

Critical Mass Tienen wint prijs voor ‘Vlotte mobiliteit’

Bij de Fietsersbond in Tienen zit de jonge generatie aan het stuur. Op 26 mei belden en toeterden zij de buurt bijeen met een fietstocht door het stadscentrum in een poging om de straat te herwinnen op de auto’s. Zo ijveren zij voor de rechten van de fietsers en tonen aan dat er wel een alternatief bestaat voor ons verstikkende mobiliteitsprobleem.

 

Alle genomineerden waren: 

Kwaliteitsvolle, groene leefomgeving

Ondernemende kern

​Participatief en klimaatneutraal

Circulaire economie

​Lokale voeding

Vlotte ​mobiliteit

 

Het Zo Dichtblij-team heeft uit een totaal van 545 activiteiten in de 90 deelnemende gemeenten per thema 3 activiteiten geselecteerd die bijdragen tot de leefbaarheid van hun stad of gemeente. Een jury, samengesteld uit Netwerk Bewust Verbruiken, Ecolife, Bos+, Netwerk Duurzame Mobiliteit, Velt en Bond Beter Leefmilieu koos hieruit de zes winnaars. 

Deze verenigingen of burgergroepen brengen inwoners samen rond duurzame thema’s. Zo werken ze actief mee aan de transitie naar een leefbare stad of gemeente en dat wil ‘Zo Dichtblij’ graag aanmoedigen en meer zichtbaar maken.