U bent hier

Winnaars Zo DichtBlij Awards van 2018

Op 28 juni ontvingen zes gemeenten en steden een ‘Zo Dichtblij Award’ uit de handen van Bond Beter Leefmilieu. Ze krijgen deze award en 250 euro voor hun projecten die de leefkwaliteit, het klimaat en duurzaamheid verhogen.

Bij genomineerde initiatieven valt op dat ze vaak meerdere uitdagingen tegelijk aanpakken. Zo stimuleert de Wevelgemse fietskoeriers niet enkel de lokale handel, maar zorgt er ook voor dat mensen langer kunnen deelnemen aan het maatschappelijk leven. De Klusbib is niet enkel plek waar mensen gereedschap kunnen ontlenen, maar ook een ontmoetingsplaats. Bovendien redt de Klusbib een gebouw van leegstand.

Bedankt voor jullie waardevolle stemmen!

Meer dan 1900 van jullie stemden de afgelopen maanden op jullie favoriete project en stelden daarmee een top drie per thema samen. Een externe jury van experts koos uit die toonaangevende projecten de winnaars. 

Publieksprijs Green Key

In totaal wisten 1882 burgers onze vraag juist te beantwoorden en daarmee won Nathalie Bruggeman de publieksprijs. Zij krijgt een Green Key cheque t.w.v. 250 euro waarmee ze een duurzaam weekendje weg kan.

Overzicht van alle winnaars Zo Dichtblij Awards

Wevelgemse fietskoeriers wint voor ‘Ondernemende Kern’

Marktbezoekers kunnen hun boodschappen afgeven aan de Wevelgemse koeriers. De koeriers springen op hun elektrische bakfiets en leveren de boodschappen gratis op de afgesproken plaats en tijdstip af. Veel bezoekers komen wekelijks naar de markt om mensen te ontmoeten en een praatje te slaan. Dankzij dit project kunnen mensen vaker met de fiets naar de markt komen, ook al hebben ze veel boodschappen nodig. Ouderen en minder mobiele mensen kunnen hierdoor weer zelfstandig naar de markt gaan. De auto kan vaker thuis gelaten worden, een pluspunt voor de mobiliteit én het klimaat. De jury houdt van het innovatieve karakter van dit project en de meerwaarde voor het economische circuit. 

Klusbib Mechelen wint prijs voor ‘Circulaire economie’

Klusbib is een gereedschaps-bibliotheek waar Mechelaars allerhande gereedschap voor huis en tuin kunnen ontlenen. Het delen van klusmaterialen beperkt de impact van weinig gebruikte materialen. Mechelaars die nog gereedschap in kasten en schuiven hebben liggen, kunnen dit als gift doneren aan Klusbib. Klusbib engageert zich dan om je toestel goed te onderhouden, te stockeren en te verzekeren tegen diefstal. Op deze manier heb je altijd een machine die werkt wanneer je het zelf nodig hebt en thuis heb je extra plaats in je bergruimte. De jury prijst de Klusbib vanwege het hoog participatief karakter. 

Samentuin Bilzen wint prijs voor ‘Gezonde, lokale voeding’

In de samentuin in Merem krijgen een tiental gezinnen, onder hen ook bewoners van een sociale woningen, de mogelijkheid aangeboden om op ecologische wijze samen groenten te telen. De ontspannen ontmoeting staat centraal en de aanwezige zitbanken lenen zich perfect tot een goed gesprek. De stad Bilzen zorgt voor de praktische ondersteuning en geeft er infosessies over kringlooptuinieren. De jury waardeert dat de samentuin in Bilzen verder kijkt dan lokale voeding en ecotuinieren, maar ook mensen bij elkaar brengt in een sociale huisvestingsbuurt. 

Kippodroom Hasselt wint prijs voor ‘Kwaliteitsvolle leefomgeving’ 

Op initiatief van een aantal buurtbewoners, is er een collectieve kippenren aangelegd op het openbaar domein in de Tuinwijk van Hasselt. De stad en groendienst kocht en installeerde de kippenren en omheining, terwijl de buurtbewoners voor de kippen en het onderhoud zorgen. In ruil daarvoor krijgen ze verse eitjes. De collectieve kippenren versterkt de sociale cohesie en draagt ook bij aan een duurzame wijk: de kippen eten keukenrestjes van de buurtbewoners op. De jury vindt de goede samenwerking tussen buurtbewoners en de gemeente een voorbeeld voor anderen. 

Nijlen fietst de wereld rond wint voor ‘Duurzame mobiliteit’

Fietsen is drie keer winnen: het is goed voor het milieu, je gezondheid én je portemonnee. Met de fietscampagne ‘Nijlen fietst de wereld rond’, zet Nijlen de fiets op een positieve manier in de kijker. Alle deelnemers kunnen zien hoeveel CO2 uitstoot wordt vermeden, hoeveel calorieën worden verbrand en hoeveel geld bespaard wordt door voor de fiets in plaats van de auto te kiezen. De jury vindt het leuk dat de campagne een duidelijke doel nastreeft: zoveel mogelijk keer de wereld rond fietsen en dat zowel inwoners, scholen en bedrijven betrokken worden. 

De Warmste Wijk Sint Niklaas wint voor ‘Klimaatneutrale gemeente’

De Elisabethwijk wordt De Warmste Wijk van Sint-Niklaas. De stad wil minstens 500 gezinnen in de wijk overtuigen om hun energieverbruik te laten monitoren en bij minstens 240 panden een doorgedreven energie-audit uit te voeren met persoonlijk advies en intensieve opvolging van de renovatie. Die woningen zullen na de renovatie bijna-energieneutraal zijn. De wijkbewoners zijn vrijwilligers en worden gestimuleerd om als ‘energiemeester’ hun buren te helpen bij het besparen op hun energiefactuur. Zo blijft de warmte tussen de mensen en in de huizen.

 

Hieronder vind je (in willekeurige volgorde) alle projecten die kandidaat waren. 

Je kan de projecten ook bekijken per gemeente of per thema:

Cadeaubox nieuwe inwoners

Ingediend op 26/03/2018
Gingelom
Ondernemende kern
De gemeente Gingelom heeft samen met haar LEA-raad (Lokale Economische Adviesraad) het initiatief genomen om een cadeaubox samen te stellen, die aan nieuwe inwoners wordt aangeboden. Deze cadeaubox is gevuld met allerlei kortingsbonnen, acties, aanbiedingen, ... van vijftien plaatselijke handelaars. Op deze manier krijgen de nieuwe inwoners een leuke attentie en worden ze aangezet tot winkelen binnen de gemeente.

Lenteschoonmaak - scholen

Ingediend op 15/03/2018
Wuustwezel
Kwaliteitsvolle leefomgeving
Voor de vijfde maal gaan de leerlingen van de lagere scholen in hun schoolomgeving het zwerfvuil opruimen. Ze gaan dit doen verspreid over drie dagen, van 18 april tot en met 20 april. Doordat de omgeving is waar ze zelf wonen, spelen, ... zijn ze superenthousiast en motiveren ze ook anderen om op te letten om geen afval weg te gooien in de berm. Vanuit de gemeente zorgen we dat ze grijpstokken, fluovestjes, handschoenen, vuilzakken en zo hebben. Ook proberen we bij iedere school met een schepen langs te gaan om hen te helpen. Alle deelnemers krijgen achteraf ook een diploma om hen te bedanken voor hun harde werk.

't Sprinkhaantjesbos

Ingediend op 22/03/2018
Buggenhout
Kwaliteitsvolle leefomgeving
Het Agentschap van Natuur en Bos heeft de medewerking gevraagd van de Gemeentelijke Basisschool ’t Sprinkhaantje op 8 maart 2018 mee een nieuw stukje Buggenhoutbos aanplanten. De boswachter wil de leerlingen het belang van natuur in het algemeen en bos in het bijzonder kort toelichten en samen met de kinderen de bomen aanplanten. We vinden het fijn dat we als school ons steentje kunnen bijdragen tot de uitbreiding van Buggenhoutbos. Om de betrokkenheid van onze kinderen bij dit gebeuren te verhogen en er voor te zorgen dat ze ook nadien respect blijven tonen voor ‘ons’ bos, werd een infobord geplaatst met de vermelding ze gerealiseerd werd in samenwerking met de Gemeentelijke Basisschool ’t Sprinkhaantje.

Tragewegenplan

Ingediend op 29/03/2018
Bekkevoort
Doordachte mobiliteit
Als basis voor het tragewegenplan werd een gebiedsgerichte nulmeting opgemaakt waarbij de gemeente werd opgedeeld in kleine deelgebieden en de trage wegen systematisch met behulp van vrijwilligers (bepalen wenslijnen) werden geïnventariseerd, geëvalueerd en geherwaardeerd. Vervolgens zijn 4 participatievergaderingen met onder meer inwoners, verenigingen, landbouwers,... georganiseerd in functie van de opmaak van het tragewegenplan. De trage wegen worden aangekleed met straatnaambordjes, banken,... en jaarlijks onderhouden (snoeien, maaien,...). Ondertussen is ook een gemeentelijke adviesraad trage wegen opgericht. Door het openstellen van de buurtwegen zullen inwoners sneller gebruik maken van de korte verbindingen d.m.v. zachte mobiliteit (fiets, te voet) en vergroten de inwoners hun recreatieve mogelijkheden. Ondertussen heeft de gemeente één weg aangepakt en ingericht met financiële ondersteuning via LEADER. Concreet houdt dit in dat deze verloren gegane weg via de officiële procedure van verlegging terug open gemaakt werd en voorzien van een nieuwe bedding. Handelaars, administratief centrum (gemeentehuis – bibliotheek – OCMW), buitenschoolse kinderopvang, begraafplaats, politiekantoor, school en platteland worden via deze weg met elkaar verbonden. De voorstelling van het goedgekeurde tragewegenplan is gepaard gaan met een feestelijk evenement op zaterdag 6 mei 2017.

Plantactie in landschapspark Frijthout

Ingediend op 12/03/2018
Hove
Kwaliteitsvolle leefomgeving
Het gebied Frijthout wordt omgevormd tot een heus landschapspark. In dit park geven we ruimte aan water, natuur en zachte recreatie. Om de omwonenden maximaal te betrekken bij de ontwikkeling van het gebied organiseren we regelmatig plant- en beheeracties. De eerste grote plantactie ging door op 26 november 2017. Na het aanplanten van hagen en bomen konden de deelnemers genieten van een welverdiende kom soep.

Repair Café Putte

Ingediend op 30/03/2018
Putte
Circulaire economie
In het Repair Café kan je terecht voor gratis herstellingen aan textiel, juwelen, kleine huishoudtoestellen en software (virus verwijderen, printerproblemen, updates). Je repareert samen met de vrijwillige herstellers. <!--break--> Dankzij het Repair Café verklein je de afvalberg. Oude spullen worden hersteld en krijgen zo een nieuw leven. Dat levert een besparing op voor je portemonnee én voor het milieu!

Wevelgemse Fietskoeriers

Ingediend op 26/03/2018
Wevelgem
Ondernemende kern
Met dit uniek project stimuleert Wevelgem niet enkel zijn lokale handel, het zorgt er ook voor dat mensen langer kunnen deelnemen aan het maatschappelijk leven en het bevordert een gezondere levensstijl. Zowel in Wevelgem op woensdagvoormiddag, in Moorsele op donderdagvoormiddag als in Gullegem op vrijdagvoormiddag kunnen marktbezoekers tussen 9 en 12 uur hun boodschappen afgeven aan de Wevelgemse koeriers op de standplaats op de markt. Veel bezoekers maken hun wekelijkse uitstap naar de markt om mensen te ontmoeten, een praatje te slaan en nadien nog een koffie of een aperitiefje te gaan drinken. Een dienst waarbij de fietskoeriers zelf de inkopen zouden doen, is dus veel minder interessant. Want dan moeten de mensen thuisblijven, terwijl ze net graag eens de deur uitgaan! De koeriers leveren de boodschappen op de afgesproken plaats en tijdstip af. Het vervoer van de goederen gebeurt aan de hand van een elektrische bakfiets en is voor de gebruiker volledig gratis.

Kippodroom

Ingediend op 30/03/2018
Hasselt
Kwaliteitsvolle leefomgeving
Op initiatief van een aantal buurtbewoners is, na de organisatie van een infomoment om het draagvlak en de bekommernissen af te toetsen, beslist tot het aanleggen van een collectieve kippenren op openbaar domein in de Tuinwijk van Hasselt. De diensten groen en duurzaamheid van de stad ondersteunen en faciliteren dit project. Zo kocht en installeerde de stad een ruime kippenren (lees: een vos- en steenmarterveilig kippenhok met volière ikv ophokplicht) en plaatste de groendienst de omheining en de aanplanting. De buurtbewoners zorgen voor de kippen en het onderhoud van de ren in ruil voor verse eitjes. Deze collectieve kippenren versterkt niet alleen de sociale cohesie, maar draagt ook bij aan een duurzame wijk. De kippen helpen immers bij de recyclage van keukenrestjes. De zes kippen in het kippenhok zullen wel hun mannetje moeten staan, want om lawaaihinder te voorkomen is een haan niet toegelaten.

Energierenovatieproject voor senioren

Ingediend op 28/03/2018
Tielt
Klimaatneutrale gemeente
De stad Tielt biedt sinds het najaar 2017 renovatiebegeleiding aan voor inwoners die 60 jaar of ouder zijn, een woning op het grondgebied van de gemeente bewonen of verhuren en bereid zijn energiebesparende investeringen te doen. Met dit project wenst de stad de doelgroep te stimuleren om over te gaan tot dakisolatie, muurisolatie, het plaatsen van hoogrendementsbeglazing of een energiezuinige verwarmingsketel. De stad doet hiervoor een beroep op de expertise van de Woonwinkel regio Tielt en Energiesnoeiers Midden-West-Vlaanderen (vzw Buurt en Co). Concreet krijgt de burger via een energiescan en een controle van de woningkwaliteit een advies rond de mogelijkheden van de woning op vlak van energie en kwaliteit. Er wordt gezocht naar aannemers, offertes worden opgevraagd, de uitvoering van de werken wordt opgevolgd en er is ondersteuning bij de aanvraag van premies.

Ouderportaal en gemeente Lichtervelde gaan voor verkeersvrije week

Ingediend op 13/03/2018
Lichtervelde
Doordachte mobiliteit
In 2017 werd er een werkgroep “Ouderportaal” opgericht waarbij ouders van leerlingen uit de diverse scholen in Lichtervelde samenkomen om gezamenlijke acties uit te werken over de schoolnetten heen. Voor 2017 en 2018 werd het thema "verkeersveiligheid" gekozen. Zo wordt er een “verkeersvrije” week in mei uitgewerkt met diverse acties die in alle scholen lopen (dode hoek infosessies, fietsexamen, schoolstraat, fietsgraveeractie...). Op de laatste dag van de verkeersvrije week wordt de "kers op de taart" gevierd: in 2017 was dit een belgerinkelconcert op de markt met alle leerlingen van de vier scholen in Lichtervelde; dit jaar wordt er met alle scholen een fluorun georganiseerd: leerlingen leggen een fluo loopparcours af doorheen de scholen en een aantal gemeentelijke gebouwen en zelfs de plaatselijke cinema "De Keizer"!

Autovrije koopzondagen

Ingediend op 29/03/2018
Brasschaat
Ondernemende kern
In samenwerking met de middenstand organiseren we 2 autovrije koopzondagen in de dorpskern. Ter promotie van het evenement wordt er heel wat gecommuniceerd naar inwoners van de eigen gemeente en het verzorgingsgebied. Op die manier willen we mensen stimuleren om dicht bij huis te shoppen. Vele handelaars ondernemen mee door hun winkel te openen maar ook door mee promotie te voeren of een belevenis te organiseren voor de bezoekers.

Klusbib Mechelen

Ingediend op 16/02/2018
Mechelen
Circulaire economie
Klusbib is een gereedschapsbibliotheek waar Mechelaars allerhande gereedschap voor huis en tuin kunnen ontlenen. In ruil voor een jaarlijks lidmaatschap van 20 euro kan je tot maximaal 5 werktuigen gelijktijdig ontlenen uit ons assortiment.

Peperkoekenhuis_Samen sociaal

Ingediend op 15/03/2018
Geraardsbergen
Ondernemende kern
1 Een plek voor ontmoeting Een plek waar ontmoeting centraal staat, een huis met gezellige hoekjes, een tuin met een gemeenschappelijk tuinhuis, moestuin met picknicktafels, een speeltuin,… 2 Een plek om samen te leren Lokaal educatief centrum waar mensen informeel leren (huiswerkbegeleiding, samen koken, voeding, tuinieren, composteren, samenwerken,…) 3 Buurttuin Een groeiend ecologisch bewustzijn resulteert in de interesse in een buurttuin. Een buurttuin kan een plaats zijn om even te ontspannen of een wandeling te maken Praktijkbegeleiding gebeurt door “CAW sociale tuintjes”.

Compostering van eigen groen afval

Ingediend op 29/03/2018
Brasschaat
Circulaire economie
We zorgen voor een compostering van eigen groen afval. Dat is voornamelijk afkomstig van het onderhoud van alle groendomeinen in Brasschaat. Maar ook het onderhoud van het groen uit de woonwijken brengt heel wat afval mee. De nieuwe compost herbruiken we voor het groenonderhoud.

Paddenoverzet

Ingediend op 22/03/2018
Buggenhout
Kwaliteitsvolle leefomgeving
Plaatsen van een paddenscherm in de Damstraat te Buggenhout op 27 januari 2018 en overzet van de padden en andere amfibiën door een groep vrijwilligers. Op 14 maart 2018 heeft het vierde leerjaar geholpen bij de overzet van de padden. Ze kregen ook de nodige uitleg rond het nut van deze actie.

Samenaankoop Groendaken

Ingediend op 30/03/2018
Schoten
Kwaliteitsvolle leefomgeving
Onder coördinatie van Natuurpunt Schoten werd in het najaar van 2017 een groepsaankoop groendaken georganiseerd. Iedereen die in één van de deelnemende gemeentes Wijnegem, Brasschaat en Schoten woont, kan tot eind 2018 vrijblijvend inschrijven voor deze groepsaankoop. De keuze van leverancier werd gemaakt door een stuurgroep die bestaat uit leden van de milieuraden van de deelnemende gemeentes. Deze stuurgroep werd voor het maken van de selectie bijgestaan door een deskundige van VIBE (Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch bouwen).

Tournée Locale

Ingediend op 21/03/2018
Berlare
Kwaliteitsvolle leefomgeving
Steek jij lokale ondernemers en initiatieven ook graag een hart onder de riem? Probeer jij naar het leven te kijken door een duurzame bril? Geef je die eco-insteek liefst ook door aan je kinderen? Kruis dan zeker zaterdag 9 juni aan in je agenda! Bij Tournée Locale wordt op een speelse manier ingezoomd op natuur, mobiliteit, voeding, recycleren, energie,... In en rond Festivalhal Donkmeer valt er heel wat te beleven voor jou en je kroost, maar er staat ook een sneukelfietstocht langs tal van Berlaarse ondernemers of een bezoekje aan de plaatselijke windmolens op het programma.

Samentuin

Ingediend op 17/04/2018
Bilzen
Lokale voeding
De Samentuin in Merem is een project dat tot stand kwam dankzij een uniek samenwerkingsverband tussen de stad Bilzen, Limburg.net, de Vlaamse landmaatschappij, Velt en Cordium. Een tiental gezinnen, onder hen ook de bewoners van het vroegere klooster dat nu eigendom is van een sociale huisvestingsmaatschappij, krijgen in de samentuin de mogelijkheid aangeboden om op een ecologische wijze groenten te telen. Zeker niet onbelangrijk is de ontmoeting die er centraal staat in een ontspannen en ongedwongen sfeer. De aanwezige zitbanken lenen zich perfect tot een goed gesprek! De stad zorgt voor praktische ondersteuning en werkt ook informatief rond kringloop - tuinieren.

Speelgoedruilbeurs

Ingediend op 27/02/2018
Stabroek
Circulaire economie
Iedereen heeft het wel ergens liggen: speelgoed waar je kinderen te groot voor zijn of waar eigenlijk nooit echt mee gespeeld is. Speelgoed dat nog in prima staat is, maar eigenlijk enkel in de weg ligt. Gedurende 2 weken konden de inwoners van Stabroek speelgoed, boeken (ook strips), dvd's... binnenbrengen, en kregen ze in ruil jetons. Met deze jetons konden ze op de dag van de speelgoedruilbeurs, ander speelgoed komen uitkiezen. De gemeentezaal was gevuld met vrolijke gezichten die van hun nieuwe aanwinsten genoten.

Elke week Repair Café!

Ingediend op 30/03/2018
Hasselt
Circulaire economie
Werkt je koffiezet niet meer of zit er een gaatje in je trui? Pruttelt je stoomstrijkijzer tegen of ontbreekt er een knopje aan je radio? De naaisters en techniekers van het repair café helpen jou met het herstellen van kledij, elektrische apparaten, elektronica, fietsen, meubels, ... Want herstellen geeft je een kick, maar het is ook een oplossing om de afvalberg te verkleinen en de consumptiemaatschappij een kleine halt toe te roepen. De kennis en hulp is gratis, maar een kleine bijdrage is steeds welgekomen. Ondertussen draaien er in Hasselt reeds drie repair cafés op volle toeren, een vierde start dit voorjaar nog op! Op die manier wordt bijna wekelijks in Hasselt een repair café georganiseerd, allen opgericht en gedragen door enthousiastelingen uit eenzelfde buurt. De repair cafés zijn trouwens meer dan een herstelwerkplaats. Ze zijn één voor één een gezellige ontmoetingsplek in de wijk!

Samentuin Artic-Velt

Ingediend op 09/03/2018
Beersel
Lokale voeding
De Samentuin is een ontmoetingsplek midden in het dorp, letterlijk op 50 meter van de kerktoren. Een kleine 20 gezinnen verbouwen er groenten volgens duurzame en ecologische principes. Lokale, gezonde voeding uit de kern van het dorp! Alle tuiniers zijn bewoners van de wijk en ze beheren zelf de tuin. Al het materiaal is gemeenschappelijk, buurtbewoners blijven staan voor een praatje, de tuiniers smeden vriendschappen en er is een beter contact tussen de bevolkingsgroepen van de wijk. Een topproject!

Zwerfvuilophaling

Ingediend op 22/03/2018
Buggenhout
Kwaliteitsvolle leefomgeving
Op 6 februari 2018 staken de leerlingen van de Gemeentelijke Basisschool 't Sprinkhaantje de handen uit de mouwen om het zwerfvuil in de schoolomgeving op te ruimen. Dit doen ze in het kader van dikke truiendag. Verder hebben we een poel van een dertigtal vrijwilligers die het zwerfvuil opruimen op de door hen geclaimde straten. Tevens wordt door onze jeugd- en sportverenigingen drie keer per jaar het hele grondgebied van de gemeente opgeruimd.

Duurzaam Smaakt

Ingediend op 08/03/2018
Beersel
Lokale voeding
Duurzaam Smaakt was een evenement gespreid over 2 dagen. De eerste dag bestond uit 2 workshops voor de leerlingen van de tweede graad van de Beerselse scholen: een les rond fairtrade, gegeven door de educatieve vzw Djapo en een kookworkshop met fairtrade chocolade. De tweede dag werd een beurs over lokale duurzame voeding georganiseerd: een leerrijke en heerlijke namiddag vol faire, lokale, en ecologische voeding met allerlei workshops, proefateliers en infosessies.

De rUIL

Ingediend op 31/03/2018
Dilbeek
Circulaire economie
Een nieuwe outfit voor geen geld! Heb je kinderkleedjes (tot en met maat 104) die niet meer bruikbaar zijn voor jouw kind? Breng ze binnen in onze ruilwinkel. Wij zorgen ervoor dat ze een nieuw leven krijgen in een nieuw gezin. Jij krijgt in ruil voor deze kledij jetons die je, nu of later, kan gebruiken voor de aankoop van een nieuwe outfit voor je zoon of dochter.

Boerenmarktfeest

Ingediend op 28/03/2018
Gistel
Lokale voeding
Via een heus boerenmarktfeest met proevertjes, faire trade drankjes, springkasteel, proevertjes, etc. wil het stadsbestuur de link leggen tussen noordzuid-lokale voeding en fair trade.

Klimaatchallenge

Ingediend op 16/03/2018
Edegem
Klimaatneutrale gemeente
Gemeente Edegem daagde begin 2017 alle lagere scholen uit om iets te doen voor het klimaat (zie ook filmpje link website). Zo ontstond er een heuse klimaatchallenge tussen de scholen in Edegem. Alle scholen (6 ) engageerden zich en bedachten allerlei acties die ze in en rond de school konden doen voor minder CO2 uitstoot. 4 hoofdthema’s stonden in de picture: energie, mobiliteit, hergebruik en dicht bij huis. Na deze acties op school vond de KLIMAATTOP en een KLIMAATMARS plaats. Op de klimaattop werden internationale en lokale klimaatdeals gesloten. Tijdens de klimaatmars gingen alle scholen in heuse proteststijl met spandoeken, slogans en muziek te voet naar onze feestzaal voor een optreden van radio Oorwoud. Deze klimaatchallenge heeft heel wat wakker gemaakt in de scholen, de gemeente zelf en aan de keukentafel thuis.

Autoluwe schoolomgeving

Ingediend op 30/03/2018
Wijnegem
Doordachte mobiliteit
Wijnegem is het ideale dorp om te fietsen. De afstanden zijn beperkt, de kern is compact. Naast de fietspaden en de fietssuggestiestroken wilden we fietsers een nog betere positie geven in het verkeer. Daarom werden er in het centrum een aantal fietsstraten ingevoerd.

Snorko Stad Kortrijk

Ingediend op 30/03/2018
Kortrijk
Doordachte mobiliteit
Met het project Snorko willen we inwoners en/of werknemers van Kortrijk ondersteunen in het realiseren van een duurzame tewerkstelling door het verhuren van bromfietsen en elektrische fietsen aan een democratische prijs. Het verhuren van onze bromfietsen doen we al sinds 2007. Vanaf 2017 kwam het aspect duurzaamheid nog meer centraal te staan en werd ons bestaand aanbod aan bromfietsen experimenteel aangevuld met een aantal e-bikes. Na het succes van dit experiment willen wij blijvend inzetten op doordachte mobiliteit door ons assortiment aan bromfietsen stelselmatig af te bouwen en te vervangen door elektrische fietsen. Duurzame arbeid en doordachte mobiliteit, een perfecte en milieuvriendelijke match!

Persmobiel

Ingediend op 30/03/2018
Schoten
Lokale voeding
Beweging.net organiseerde zowel in 2016 als in 2017 ism Velt Schoten en Transitie Schoten de actie 'Persmobiel'. Doel van dit project is lokaal geproduceerd fruit zonder additieven of bewaarmiddelen tot kwaliteitsvol sap te verwerken. Bijkomend wordt het verspillen van voedsel vermeden. Voor de plukdag van het fruit van de gemeentelijke hoogstamboomgaard wordt beroep gedaan op verschillende organisaties (oa jeugdverenigingen).

Vlonder- en boomschijvenpad Burreken

Ingediend op 30/03/2018
Brakel
Doordachte mobiliteit
Doorheen het natuurgebied Burreken in Brakel loopt een trage bosweg die door de blijvende aanwezigheid van water en modder moeilijk begaanbaar is. Wandelaars wijken hierdoor gemakkelijk af van het pad en vertrappelen de waardevolle bosflora langsheen het pad. Om het comfort van wandelaars te verbeteren en de flora te beschermen, wordt op een creatieve manier in de holle en hellende weg een vlonderpad met trapconstructies voorzien. Op de lager gelegen drassige zones worden in breedte wisselende boomschijfpaden aangelegd die voor een speels tintje zorgen.

Plaatsing brandstofcellen

Ingediend op 30/03/2018
Putte
Klimaatneutrale gemeente
Het gemeentebestuur van Putte liet brandstofcellen plaatsen in twee van haar gemeentelijke gebouwen. Buitenschoolse kinderopvang De Cacetoe en Sportcentrum Kattestraat produceren zo met een mini-energiecentrale hun eigen stroom op een milieuvriendelijke manier. Anders dan bij traditionele WKK (warmte kracht koppeling) kan de centrale constant stroom blijven produceren. Dankzij de innovatieve brandstofceltechnologie gebeurt dit bijzonder efficiënt, milieuvriendelijk en kostenbesparend.

Wijkwerf Eenbeekeinde

Ingediend op 19/03/2018
Destelbergen
Klimaatneutrale gemeente
Destelbergen ging een partnerschap aan met Wijkwerf (EnerGent): Wijkwerf motiveert buren om samen hun woningen beter te isoleren, en zo kosten en zorgen uit te sparen. De focus ligt op de levendige wijk Eenbeekeinde, maar het aanbod staat open voor alle inwoners van Destelbergen en Heusden! Er meldden zich ondertussen reeds meer dan 60 gezinnen aan voor een gratis en vrijblijvend benovatie-advies, inclusief kostenraming, terugverdientijden en overzicht van alle premies. Wanneer men nadien verdere interesse toont, kunnen de werken worden uitgevoerd, waarbij Wijkwerf garant staat voor de kwalitatieve uitvoering. Kortom: inwoners die bepaalde renovatiewerken willen laten uitvoeren worden ontzorgd van A tot Z, men is zeker van een hoge kwaliteit aan een zeer gunstige prijs!

Lokale Makers Markt

Ingediend op 03/04/2018
Maldegem
Lokale voeding
Onder het motto "Lokaal gemaakt, dat smaakt!" brengt de Lokale Makers Markt een 15-tal makers en producenten bijeen uit Maldegem en omstreken. We zetten lokale productie in de kijker en laten je op een gezellige manier kennismaken met de rijkdom aan producten die in de regio verkrijgbaar is.

Destelbergen Helemaal Schoon

Ingediend op 19/03/2018
Destelbergen
Kwaliteitsvolle leefomgeving
Op zondag 19 maart 2017 gingen zo’n 122 deelnemers verdeeld over 13 enthousiaste teams in de gemeente op pad om tijdens deze grote schoonmaakactie samen de handen uit de mouwen te steken. Samen verloste men buurtparkjes van zwerfvuil, kon men hele wijken opnieuw laten blinken, blikjes uit het water vissen,... Ook de scholen organiseerden een eigen zwerfvuilopruimactie. Door allemaal samen aan de slag te gaan, kreeg Destelbergen een grote schoonmaakbeurt. Bijkomend kunnen enthousiaste inwoners zich vrijblijvend aanmelden om nu en dan een zwerfvuilopruimwandeling te doen: De gemeente zorgt hierbij voor al het materiaal, het ophalen van het verzamelde zwerfvuil en een verzekering, er zijn momenteel zo'n 16 vrijwilligers actief om samen met de gemeente te werken aan een propere leefomgeving!

Relighting Bibliotheek Destelbergen

Ingediend op 19/03/2018
Destelbergen
Klimaatneutrale gemeente
De verlichting van de bibliotheek in Destelbergen wordt volledig omgeschakeld naar LED om het energieverbruik met meer dan 70% te verminderen. Een deel van de omvorming wordt door de eigen gemeentelijke diensten uitgevoerd. Het grootste aandeel - de verlichting in de centrale bibliotheekruimte - wordt uitgevoerd samen met partner Philips Lighting, via een samenwerkingsovereenkomst die garant staat voor een circulair model. De verlichtingsarmaturen worden duurzaam en modulair vervaardigd, bij defecten kunnen gemakkelijk de nodige onderdelen vervangen worden i.p.v. de volledige armatuur.

Samentuin: gezamenlijk naar een duurzame toekomst

Ingediend op 15/02/2018
Blankenberge
Lokale voeding
Het project "Samentuin" is een initiatief van de stad Blankenberge, waarbij we inwoners willen stimuleren op een duurzame en milieuvriendelijke manier eigen groenten en fruit te telen. De samentuin wordt geconcipieerd op gronden van de stad Blankenberge, in de deelgemeente Uitkerke. In samenspraak met VELT (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) hebben we een participatietraject uitgetekend, waarbij de geïnteresseerden (van de leek tot de gevorderde tuinier) via een aantal leersessie op een duurzame manier kunnen leren tuinieren. In de samentuin is er ruimte voor individuele percelen met tuinhuis, als voor een gemeenschappelijke tuin met opbergruimten. Ook het sociaal aspect krijgt veel aandacht (overlegmomenten intern en met de buurt, uitwisselen van kennis, netwerkmomentjes - BBQ/drink/..., ), alsmede mobiliteit (beperkte parking grasdalen, stimuleren van fietsgebruik,...). Op termijn wordt tevens een pluktuin voorzien.

Nijlen fietst de wereld rond

Ingediend op 15/02/2018
Nijlen
Doordachte mobiliteit
Met de fietscampagne 'Nijlen fietst de wereld rond' willen we de fiets op een positieve manier onder de aandacht brengen. Fietsen is namelijk drie keer winnen: het is goed voor het milieu, je gezondheid en je portemonnee. Vorig jaar behaalden we samen een verbluffend resultaat. Op 30 dagen tijd werd maar liefst 198.621 km met de fiets afgelegd. We strandden op een zucht van een vijfde rondje rond de wereld. We maken dit jaar onderscheid tussen het aantal km dat je aflegt in je vrije tijd, in het kader van woon-werk/woon-school verkeer en de km die je aflegt om naar de winkel te gaan. We willen namelijk iedereen aanmoedigen om niet alleen in je vrije tijd te fietsen, maar ook bij verplaatsingen naar school, naar het werk en/of naar de winkel. Verschillende Nijlense handelaars nemen deel aan de campagne. Als je met de fiets komt winkelen, krijg je een unieke code. Bij de registratie van de gefietste km's kan je deze codes op de website ingeven. Op het einde van de campagne worden winnende codes getrokken. Zo kan je een mooie prijs winnen!

Zwerfvuilmeters en -peters in Gingelom

Ingediend op 26/03/2018
Gingelom
Kwaliteitsvolle leefomgeving
In de gemeente Gingelom zijn 67 zwerfvuilmeters en -peters actief die op vrijwillige en regelmatige basis zwerfvuil opruimen in de gemeente Gingelom. Onze meters en peters houden straten en pleinen zwerfvuil vrij. Samen met de technische dienst gaan ze voor hetzelfde doel: een propere gemeente zonder flesjes, plastic zakjes, blikjes, sigarettenpakjes, verpakkingen, etc.

Kortemark Rinkelt

Ingediend op 19/03/2018
Kortemark
Doordachte mobiliteit
Gemeente Kortemark organiseerde tijdens de maand september 2017 een lokale fietspromotiecampagne onder de naam “Kortemark Rinkelt”. Om dit op poten te zetten was de medewerking van onze lokale ondernemers een must. Onze oproep tot samenwerking werd enthousiast onthaald en maar liefst 42 handelaars schreven zich in. Het doel van “Kortemark Rinkelt” is tweeledig: 1. Het promoten van winkelen in eigen gemeente bij de lokale handelaars. 2. Inwoners de fiets op krijgen: goed voor de gezondheid, het milieu en de portemonnee. Het concept is eenvoudig: bij ieder winkelbezoek mét de fiets kreeg je een molenstickertje op een spaarkaart, met zes molenstickers had je een volle spaarkaart. De volle spaarkaarten werden verzameld in een gesloten bus op het gemeentehuis. We kregen 509 volle spaarkaarten terug! Er werd een prijzenpot verdeeld van 2.000 euro: • 2 fietsen ter waarde van 750 euro • 14 cadeaubons te spenderen bij een plaatselijke handelaar in Groot-Kortemark naar keuze:

Eigen openbaar vervoer in de gemeente met de Zwijndrechtbus

Ingediend op 30/03/2018
Zwijndrecht
Doordachte mobiliteit
Het openbaar vervoer tussen Zwijndrecht en de deelgemeente Burcht werd al langer als onvoldoende ervaren. Vanaf 1 maart startte de gemeente daarom met een eigen gratis busdienst. De Zwijndrechtbus die de gemeente inlegt, is een pendelbus die tweemaal per uur een vast parcours aflegt. Momenteel gaat een om een proefproject dat loopt tot 31 augustus. Als de Zwijndrechtbus voldoende gebruikt wordt, kan deze dienstverlening verlengd worden.

Solarstad

Ingediend op 30/03/2018
Hasselt
Klimaatneutrale gemeente
Solarstad Hasselt is een twee-jarig traject met een drieledig doel: (1) alle Hasseltse stakeholders triggeren voor zonne-energie dmv de 'Sorry Spanje'-communicatiecampagne waarbij Hasselt de zon is gaan rekruteren in Spanje om voor Hasselt te komen werken, (2) het volume aan PV-installaties in Hasselt een boost geven dmv eigen investeringen via het Hasselts Energiebedrijf en een groepsaankoop zonnepanelen voor Hasselaren, Hasseltse verenigingen en bedrijven op grondgebied van Hasselt, en (3) educatie/disseminatie van innovatieve en esthetische toepassingen stimuleren door het installeren van een SmartFlower aan het zwembad, het uitreiken van de (Junior)SolarstadAwards, en het ondersteunen van X-festival van de Universiteit Hasselt, een cross–disciplinair, visionair, inspirerend en stimulerend ideeën–festival op het kruispunt van wetenschap, technologie en kunst met het oog op een creatieve en duurzame toekomst.

Eco-café Lommel

Ingediend op 31/03/2018
Lommel
Kwaliteitsvolle leefomgeving
Het Eco-café Lommel is een participatieproject waarin een groep geëngageerde inwoners – ‘frisdenkers’ zeg maar – samen brainstormen over hoe Lommel kan inzetten op duurzaamheid. Het Eco-café is een levendig platform om na te denken over hoe we in de stad Lommel het thema ecologie en duurzaamheid meer aan bod kunnen laten komen. Iedereen die hier iets rond wil doen, leuke projecten wil opstarten of al op touw heeft gezet is welkom. Zo ontstaat er een netwerk van actieve burgers die elkaar en hun omgeving kunnen begeesteren. Momenteel zijn er binnen het Eco-café verschillende projecten reeds gerealiseerd: Openbare pleintjes werden ingezaaid met gepaste bloemenmengsels voor vlinders en bijen, een pop-up store werd tijdens de feestdagen een hele maand ingericht rond hergebruik en upcycling, een vegetarisch restaurant "Groeten met ballen" werd tweemaal georganiseerd met duurzame drank en eten, en nog veel meer zit in de pijplijn...

Voedselteams vzw

Ingediend op 03/04/2018
Maldegem
Lokale voeding
Via een netwerk van duurzame producenten en actieve gebruikers wordt de directe verhandeling van duurzame streek- en seizoensvoeding georganiseerd. De goederen worden via een centraal transport naar een lokaal depot gebracht waar de consument zijn bestelde goederen kan ophalen op een vast moment in de week.

Gistelen, dichtbij winkelen en genieten

Ingediend op 28/03/2018
Gistel
Ondernemende kern
De 'Gistelen'-actie is een actie gelijkaardig aan de 'Zo dichtblij'-actie. Elke fietsende of wandelende klant wordt van 1 tot 31 mei beloond met een stempel op een spaarkaart. Alle stempelkaarten met zes verschillende stempels worden verzameld bij de deelnemende handelaars en in verzamelbussen. De klanten maken kans op een fiets of een mand met lokale hoeveproducten (uitgereikt door stad Gistel) of een bon van €15 van de deelnemende handelaars. De prijsuitreiking vindt plaats begin juni 2018.

Reno-fun-dag

Ingediend op 27/02/2018
Stabroek
Klimaatneutrale gemeente
Om onze gemeente klimaatneutraler te maken, zet gemeente Stabroek heel hard in op het sensibiliseren en motiveren van onze inwoners voor het duurzaam renoveren van hun woning. Behalve onze extra premies bovenop de premies van de distributienetbeheerder, organiseerde gemeente Stabroek een Reno-Fun-Dag in wijk Krekelberg. Alle inwoners van de wijk konden een bezoekje brengen aan ons renovatiecafé waarbij tips werden uitgewisseld over duurzaam renoveren, waar ze demomateriaal konden bekijken rond isolatie en waar ze meer info konden krijgen over alle premies, dit bij een (h)eerlijk hapje en drankje. Ook werden 3 eco-woningen opengesteld waarbij de bewoners zeer gemotiveerd een rondleiding gaven en meer duidelijkheid rond alle voordelen die hun renovaties hadden opgeleverd. De kinderen konden daarnaast genieten van een springkasteel en leuke volksspelen, waardoor het voor iedereen een leerrijke en aangename namiddag werd.

Naar een klimaatgezond Eeklo

Ingediend op 22/03/2018
Eeklo
Klimaatneutrale gemeente
In het kader van de campagne 'Naar een klimaatgezond Eeklo' en de ondertekening van de burgemeestersconvenant werd voor de opmaak van het klimaatactieplan en zeer uitgebreid participatietraject georganiseerd. Na een informatieve en sensibiliserende ronde werden 4 klimaatcafés georganiseerd. Via een worldcafé-formule (waarbij de tafels gemodereerd werden door inwoners van Eeklo) werd rond verschillende thema's gediscussieerd. Na de evaluatie van de eerste cafés werden de mogelijkheden onderzocht om moeilijker te bereiken burgers (sociale kansengroepen, jongeren ed.) sterker te betrekken in dit participatief verhaal. Via een intensief parcours (diverse voorbereidende sessies) werden deze groepen ingeleid in het thema 'klimaat' en werden bijkomende klimaatcafés georganiseerd. Dit resulteerde onder meer in een "Klimaatcafé XL" waarin 650 leerlingen de toekomst van Eeklo trachtten vorm te geven. Het klimaatactieplan werd op deze manier een gedragen document waarin 65% van de input werd opgenomen .

co² neutrale verwarming in het nieuwe gemeentehuis

Ingediend op 29/03/2018
Brasschaat
Klimaatneutrale gemeente
In het nieuwe gemeentehuis van Brasschaat is er een CO² neutrale verwarming. Er zal gestookt worden met biomassa die wordt gemaakt van eigen laanbomen. Die werden gerooid in o.a. het park. En er wordt energie gewonnen door zonnepanelen.

Veilig en duurzaam naar school

Ingediend op 26/03/2018
Gingelom
Doordachte mobiliteit
Elk schooljaar organiseert de gemeente Gingelom samen met de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken en de scholen uit het GO! Onderwijs verschillende activiteiten rond veilig en duurzaam naar school. Hierbij wordt enerzijds aandacht besteed aan duurzaamheid en moedigen we leerlingen aan om naar school te komen volgens het STRAP-principe (Week van de mobiliteit, voet- en fietspools tijdens Autoluwe schooldag, wedstrijd tijdens de Samweek: de klassen waar de meeste leerlingen met de fiets of te voet naar school komen winnen een uitstap naar de Alk). Daarnaast zetten we ook in op veiligheid door activiteiten te organiseren rond de dode hoek en de Dag van de Jonge fietser. Tijdens de Dag van de Jonge fietser leggen alle leerlingen van het 6e leerjaar een parcours af waarbij behendigheid en verkeersregels worden getest en er zijn fietscontroles.

School-straten

Ingediend op 20/03/2018
Hoogstraten
Doordachte mobiliteit
In het project School-straten kijken we met een frisse, kindvriendelijke bril naar de omgeving van de acht basisscholen in Hoogstraten. Hoe vrij kan een kind er stappen, fietsen of rennen? En is de verkeersinfrastructuur rond de schoolpoort eigenlijk wel tof genoeg voor het kind zelf? Met het project willen we meer en betere bewegingsvrijheid voor kinderen in de schoolomgeving. En willen we de CO2-uitstoot en fijn stof door schoolverkeer verminderen.

Autodelen in Tielt

Ingediend op 28/03/2018
Tielt
Doordachte mobiliteit
Het stadsbestuur van Tielt ondertekende in het voorjaar 2017 het Groene Economie Convenant Gedeelde Mobiliteit, samen met de Vlaamse Overheid en verschillende partners. De stad ging hiermee aan de slag en sinds juni 2017 staan er twee cambio deelwagens ter beschikking op de Lakenmarkt (nabij de academies). Een autodeelsysteem is ideaal voor mensen die niet zo vaak een wagen nodig hebben. Bij de keuze van haar auto’s houdt cambio rekening met de ecoscore van de wagens. Het personeel van de stad Tielt kan eveneens gebruik maken van de twee deelwagens voor dienstverplaatsingen.