U bent hier

Winnaars Zo DichtBlij Awards van 2018

Op 28 juni ontvingen zes gemeenten en steden een ‘Zo Dichtblij Award’ uit de handen van Bond Beter Leefmilieu. Ze krijgen deze award en 250 euro voor hun projecten die de leefkwaliteit, het klimaat en duurzaamheid verhogen.

Bij genomineerde initiatieven valt op dat ze vaak meerdere uitdagingen tegelijk aanpakken. Zo stimuleert de Wevelgemse fietskoeriers niet enkel de lokale handel, maar zorgt er ook voor dat mensen langer kunnen deelnemen aan het maatschappelijk leven. De Klusbib is niet enkel plek waar mensen gereedschap kunnen ontlenen, maar ook een ontmoetingsplaats. Bovendien redt de Klusbib een gebouw van leegstand.

Bedankt voor jullie waardevolle stemmen!

Meer dan 1900 van jullie stemden de afgelopen maanden op jullie favoriete project en stelden daarmee een top drie per thema samen. Een externe jury van experts koos uit die toonaangevende projecten de winnaars. 

Publieksprijs Green Key

In totaal wisten 1882 burgers onze vraag juist te beantwoorden en daarmee won Nathalie Bruggeman de publieksprijs. Zij krijgt een Green Key cheque t.w.v. 250 euro waarmee ze een duurzaam weekendje weg kan.

Overzicht van alle winnaars Zo Dichtblij Awards

Wevelgemse fietskoeriers wint voor ‘Ondernemende Kern’

Marktbezoekers kunnen hun boodschappen afgeven aan de Wevelgemse koeriers. De koeriers springen op hun elektrische bakfiets en leveren de boodschappen gratis op de afgesproken plaats en tijdstip af. Veel bezoekers komen wekelijks naar de markt om mensen te ontmoeten en een praatje te slaan. Dankzij dit project kunnen mensen vaker met de fiets naar de markt komen, ook al hebben ze veel boodschappen nodig. Ouderen en minder mobiele mensen kunnen hierdoor weer zelfstandig naar de markt gaan. De auto kan vaker thuis gelaten worden, een pluspunt voor de mobiliteit én het klimaat. De jury houdt van het innovatieve karakter van dit project en de meerwaarde voor het economische circuit. 

Klusbib Mechelen wint prijs voor ‘Circulaire economie’

Klusbib is een gereedschaps-bibliotheek waar Mechelaars allerhande gereedschap voor huis en tuin kunnen ontlenen. Het delen van klusmaterialen beperkt de impact van weinig gebruikte materialen. Mechelaars die nog gereedschap in kasten en schuiven hebben liggen, kunnen dit als gift doneren aan Klusbib. Klusbib engageert zich dan om je toestel goed te onderhouden, te stockeren en te verzekeren tegen diefstal. Op deze manier heb je altijd een machine die werkt wanneer je het zelf nodig hebt en thuis heb je extra plaats in je bergruimte. De jury prijst de Klusbib vanwege het hoog participatief karakter. 

Samentuin Bilzen wint prijs voor ‘Gezonde, lokale voeding’

In de samentuin in Merem krijgen een tiental gezinnen, onder hen ook bewoners van een sociale woningen, de mogelijkheid aangeboden om op ecologische wijze samen groenten te telen. De ontspannen ontmoeting staat centraal en de aanwezige zitbanken lenen zich perfect tot een goed gesprek. De stad Bilzen zorgt voor de praktische ondersteuning en geeft er infosessies over kringlooptuinieren. De jury waardeert dat de samentuin in Bilzen verder kijkt dan lokale voeding en ecotuinieren, maar ook mensen bij elkaar brengt in een sociale huisvestingsbuurt. 

Kippodroom Hasselt wint prijs voor ‘Kwaliteitsvolle leefomgeving’ 

Op initiatief van een aantal buurtbewoners, is er een collectieve kippenren aangelegd op het openbaar domein in de Tuinwijk van Hasselt. De stad en groendienst kocht en installeerde de kippenren en omheining, terwijl de buurtbewoners voor de kippen en het onderhoud zorgen. In ruil daarvoor krijgen ze verse eitjes. De collectieve kippenren versterkt de sociale cohesie en draagt ook bij aan een duurzame wijk: de kippen eten keukenrestjes van de buurtbewoners op. De jury vindt de goede samenwerking tussen buurtbewoners en de gemeente een voorbeeld voor anderen. 

Nijlen fietst de wereld rond wint voor ‘Duurzame mobiliteit’

Fietsen is drie keer winnen: het is goed voor het milieu, je gezondheid én je portemonnee. Met de fietscampagne ‘Nijlen fietst de wereld rond’, zet Nijlen de fiets op een positieve manier in de kijker. Alle deelnemers kunnen zien hoeveel CO2 uitstoot wordt vermeden, hoeveel calorieën worden verbrand en hoeveel geld bespaard wordt door voor de fiets in plaats van de auto te kiezen. De jury vindt het leuk dat de campagne een duidelijke doel nastreeft: zoveel mogelijk keer de wereld rond fietsen en dat zowel inwoners, scholen en bedrijven betrokken worden. 

De Warmste Wijk Sint Niklaas wint voor ‘Klimaatneutrale gemeente’

De Elisabethwijk wordt De Warmste Wijk van Sint-Niklaas. De stad wil minstens 500 gezinnen in de wijk overtuigen om hun energieverbruik te laten monitoren en bij minstens 240 panden een doorgedreven energie-audit uit te voeren met persoonlijk advies en intensieve opvolging van de renovatie. Die woningen zullen na de renovatie bijna-energieneutraal zijn. De wijkbewoners zijn vrijwilligers en worden gestimuleerd om als ‘energiemeester’ hun buren te helpen bij het besparen op hun energiefactuur. Zo blijft de warmte tussen de mensen en in de huizen.

 

Hieronder vind je (in willekeurige volgorde) alle projecten die kandidaat waren. 

Je kan de projecten ook bekijken per gemeente of per thema:

Wevelgemse Fietskoeriers

Ingediend op 26/03/2018
Wevelgem
Ondernemende kern
Met dit uniek project stimuleert Wevelgem niet enkel zijn lokale handel, het zorgt er ook voor dat mensen langer kunnen deelnemen aan het maatschappelijk leven en het bevordert een gezondere levensstijl. Zowel in Wevelgem op woensdagvoormiddag, in Moorsele op donderdagvoormiddag als in Gullegem op vrijdagvoormiddag kunnen marktbezoekers tussen 9 en 12 uur hun boodschappen afgeven aan de Wevelgemse koeriers op de standplaats op de markt. Veel bezoekers maken hun wekelijkse uitstap naar de markt om mensen te ontmoeten, een praatje te slaan en nadien nog een koffie of een aperitiefje te gaan drinken. Een dienst waarbij de fietskoeriers zelf de inkopen zouden doen, is dus veel minder interessant. Want dan moeten de mensen thuisblijven, terwijl ze net graag eens de deur uitgaan! De koeriers leveren de boodschappen op de afgesproken plaats en tijdstip af. Het vervoer van de goederen gebeurt aan de hand van een elektrische bakfiets en is voor de gebruiker volledig gratis.

Beersel wekt op

Ingediend op 09/03/2018
Beersel
Klimaatneutrale gemeente
Beersel wil klimaatneutraal worden en gaat voluit voor hernieuwbare energie. Onder de noemer "Beersel wekt op" werden verschillende projecten opgestart om Beersel te laten bruisen van lokale, duurzame energie. Er worden studies uitgevoerd naar een "gasloze gemeente" en warmtenetten, maar de nadruk lag op zonne-energie. Met de actie "Haal de zon in je salon" worden "tupperwareparty's" georganiseerd over zonne-energie. Met de actie "zonneceldonoren" kunnen inwoners voor 5 euro een zonnecel schenken in de strijd tegen energiearmoede (zonnepanelen op sociale woningen). En met de actie "zon zoekt dak" kunnen inwoners via een burgercoöperatie investeren in zonne-energie op andermans dak. Beersel wekt op!

't Sprinkhaantjesbos

Ingediend op 22/03/2018
Buggenhout
Kwaliteitsvolle leefomgeving
Het Agentschap van Natuur en Bos heeft de medewerking gevraagd van de Gemeentelijke Basisschool ’t Sprinkhaantje op 8 maart 2018 mee een nieuw stukje Buggenhoutbos aanplanten. De boswachter wil de leerlingen het belang van natuur in het algemeen en bos in het bijzonder kort toelichten en samen met de kinderen de bomen aanplanten. We vinden het fijn dat we als school ons steentje kunnen bijdragen tot de uitbreiding van Buggenhoutbos. Om de betrokkenheid van onze kinderen bij dit gebeuren te verhogen en er voor te zorgen dat ze ook nadien respect blijven tonen voor ‘ons’ bos, werd een infobord geplaatst met de vermelding ze gerealiseerd werd in samenwerking met de Gemeentelijke Basisschool ’t Sprinkhaantje.

Plaatsing brandstofcellen

Ingediend op 30/03/2018
Putte
Klimaatneutrale gemeente
Het gemeentebestuur van Putte liet brandstofcellen plaatsen in twee van haar gemeentelijke gebouwen. Buitenschoolse kinderopvang De Cacetoe en Sportcentrum Kattestraat produceren zo met een mini-energiecentrale hun eigen stroom op een milieuvriendelijke manier. Anders dan bij traditionele WKK (warmte kracht koppeling) kan de centrale constant stroom blijven produceren. Dankzij de innovatieve brandstofceltechnologie gebeurt dit bijzonder efficiënt, milieuvriendelijk en kostenbesparend.

Zwerfvuilophaling

Ingediend op 22/03/2018
Buggenhout
Kwaliteitsvolle leefomgeving
Op 6 februari 2018 staken de leerlingen van de Gemeentelijke Basisschool 't Sprinkhaantje de handen uit de mouwen om het zwerfvuil in de schoolomgeving op te ruimen. Dit doen ze in het kader van dikke truiendag. Verder hebben we een poel van een dertigtal vrijwilligers die het zwerfvuil opruimen op de door hen geclaimde straten. Tevens wordt door onze jeugd- en sportverenigingen drie keer per jaar het hele grondgebied van de gemeente opgeruimd.

Repaircafé op zaterdag 26 mei van 14.00u tot 17.00u

Ingediend op 26/03/2018
Oud-Turnhout
Circulaire economie
Weggooien, lekker niet. Kapotte spullen trachten we terug te herstellen zodat ze niet op de afvalberg terecht komen

De rUIL

Ingediend op 31/03/2018
Dilbeek
Circulaire economie
Een nieuwe outfit voor geen geld! Heb je kinderkleedjes (tot en met maat 104) die niet meer bruikbaar zijn voor jouw kind? Breng ze binnen in onze ruilwinkel. Wij zorgen ervoor dat ze een nieuw leven krijgen in een nieuw gezin. Jij krijgt in ruil voor deze kledij jetons die je, nu of later, kan gebruiken voor de aankoop van een nieuwe outfit voor je zoon of dochter.

Burgerenergie op het dak van de gemeentelijke bibliotheek

Ingediend op 27/03/2018
Bekkevoort
Klimaatneutrale gemeente
Met het project burgerenergie financieren geïnteresseerde inwoners de fotovoltaïsche installatie op het te renoveren dak van de gemeentelijke bibliotheek. Via een aanbesteding wordt een organisatie aangezocht die volgens de internationale coöperatie alliantie principes werkt en die de volledige ontwikkeling en begeleiding van de installatie op zich neemt. De burgers worden dus mede-eigenaar van de installatie, waarvan de winst ofwel aan de coöperanten wordt toebedeeld ofwel opnieuw geïnvesteerd in nieuwe energie(besparing)projecten. De bibliotheek en polyvalente zalen krijgen ook circulaire verlichting (licht als dienst).

Kortemark Rinkelt

Ingediend op 19/03/2018
Kortemark
Doordachte mobiliteit
Gemeente Kortemark organiseerde tijdens de maand september 2017 een lokale fietspromotiecampagne onder de naam “Kortemark Rinkelt”. Om dit op poten te zetten was de medewerking van onze lokale ondernemers een must. Onze oproep tot samenwerking werd enthousiast onthaald en maar liefst 42 handelaars schreven zich in. Het doel van “Kortemark Rinkelt” is tweeledig: 1. Het promoten van winkelen in eigen gemeente bij de lokale handelaars. 2. Inwoners de fiets op krijgen: goed voor de gezondheid, het milieu en de portemonnee. Het concept is eenvoudig: bij ieder winkelbezoek mét de fiets kreeg je een molenstickertje op een spaarkaart, met zes molenstickers had je een volle spaarkaart. De volle spaarkaarten werden verzameld in een gesloten bus op het gemeentehuis. We kregen 509 volle spaarkaarten terug! Er werd een prijzenpot verdeeld van 2.000 euro: • 2 fietsen ter waarde van 750 euro • 14 cadeaubons te spenderen bij een plaatselijke handelaar in Groot-Kortemark naar keuze:

Persmobiel

Ingediend op 30/03/2018
Schoten
Lokale voeding
Beweging.net organiseerde zowel in 2016 als in 2017 ism Velt Schoten en Transitie Schoten de actie 'Persmobiel'. Doel van dit project is lokaal geproduceerd fruit zonder additieven of bewaarmiddelen tot kwaliteitsvol sap te verwerken. Bijkomend wordt het verspillen van voedsel vermeden. Voor de plukdag van het fruit van de gemeentelijke hoogstamboomgaard wordt beroep gedaan op verschillende organisaties (oa jeugdverenigingen).

Klusbib Mechelen

Ingediend op 16/02/2018
Mechelen
Circulaire economie
Klusbib is een gereedschapsbibliotheek waar Mechelaars allerhande gereedschap voor huis en tuin kunnen ontlenen. In ruil voor een jaarlijks lidmaatschap van 20 euro kan je tot maximaal 5 werktuigen gelijktijdig ontlenen uit ons assortiment.

Compostering van eigen groen afval

Ingediend op 29/03/2018
Brasschaat
Circulaire economie
We zorgen voor een compostering van eigen groen afval. Dat is voornamelijk afkomstig van het onderhoud van alle groendomeinen in Brasschaat. Maar ook het onderhoud van het groen uit de woonwijken brengt heel wat afval mee. De nieuwe compost herbruiken we voor het groenonderhoud.

Speelnatuur in dorpskern Zwevezele

Ingediend op 28/03/2018
Wingene
Kwaliteitsvolle leefomgeving
Op voorstel van de milieuraad is een perceel (0,50 ha) naast het Zwevezeelse sportpark ingericht als avontuurlijke speelnatuur. Het terrein werd voorheen gebruikt als gemeentelijk gronddepot. Milieuraadsleden, chiroleden, buurtbewoners en medewerkers van natuurbeweging de Kleine Torenvalk sloegen de handen in elkaar bij de aanleg van de beplanting tijdens de Dag van de Natuur in 2016 en 2017. Intussen is het perceel ook voorzien van verschillende natuurlijke speelprikkels zoals boomstammetjes, zwerfkeien, speelbosjes, heuveltjes, tunneltjes en een zitarena.

Eco-café Lommel

Ingediend op 31/03/2018
Lommel
Kwaliteitsvolle leefomgeving
Het Eco-café Lommel is een participatieproject waarin een groep geëngageerde inwoners – ‘frisdenkers’ zeg maar – samen brainstormen over hoe Lommel kan inzetten op duurzaamheid. Het Eco-café is een levendig platform om na te denken over hoe we in de stad Lommel het thema ecologie en duurzaamheid meer aan bod kunnen laten komen. Iedereen die hier iets rond wil doen, leuke projecten wil opstarten of al op touw heeft gezet is welkom. Zo ontstaat er een netwerk van actieve burgers die elkaar en hun omgeving kunnen begeesteren. Momenteel zijn er binnen het Eco-café verschillende projecten reeds gerealiseerd: Openbare pleintjes werden ingezaaid met gepaste bloemenmengsels voor vlinders en bijen, een pop-up store werd tijdens de feestdagen een hele maand ingericht rond hergebruik en upcycling, een vegetarisch restaurant "Groeten met ballen" werd tweemaal georganiseerd met duurzame drank en eten, en nog veel meer zit in de pijplijn...

Opendeur Demoplaats Kringlooptuinieren op zaterdag 2 juni van 9.00u tot 13.00u

Ingediend op 08/03/2018
Oud-Turnhout
Circulaire economie
In onze tuinen gaat niets verloren. Er wordt steeds gewerkt met natuurlijke materialen en alles wordt hergebruikt. GFT-afval wordt gecomposteerd en wordt terug gebruikt in de tuin. Hout en snoeiafval zorgt voor nestgelegenheid van kleine zoogdieren. Gras wordt gebruikt als mulchmateriaal voor de bodem. Etensresten worden opgegeten door de kippen of gebruikt in lekkere hapjes.

Fietsstraat Zonhoevestraat

Ingediend op 17/04/2018
Bilzen
Doordachte mobiliteit
De verkeersveiligheid rond de kleuter- en lagere school en de kinderopvang is de voornaamste reden om de Zonhoevestraat in te richten als fietsstraat. Op een fietsstraat mogen gemotoriseerde voertuigen de fietsers niet inhalen en de maximale snelheid bedraag 30 km/u. Auto's zijn toegestaan maar de zwakke weggebruiker primeert. De fietser mag dan ook de volledige breedte van de rijbaan gebruiker.

Repair Café Putte

Ingediend op 30/03/2018
Putte
Circulaire economie
In het Repair Café kan je terecht voor gratis herstellingen aan textiel, juwelen, kleine huishoudtoestellen en software (virus verwijderen, printerproblemen, updates). Je repareert samen met de vrijwillige herstellers. <!--break--> Dankzij het Repair Café verklein je de afvalberg. Oude spullen worden hersteld en krijgen zo een nieuw leven. Dat levert een besparing op voor je portemonnee én voor het milieu!

Autoluwe schoolomgeving

Ingediend op 30/03/2018
Wijnegem
Doordachte mobiliteit
Wijnegem is het ideale dorp om te fietsen. De afstanden zijn beperkt, de kern is compact. Naast de fietspaden en de fietssuggestiestroken wilden we fietsers een nog betere positie geven in het verkeer. Daarom werden er in het centrum een aantal fietsstraten ingevoerd.

Gistelen, dichtbij winkelen en genieten

Ingediend op 28/03/2018
Gistel
Ondernemende kern
De 'Gistelen'-actie is een actie gelijkaardig aan de 'Zo dichtblij'-actie. Elke fietsende of wandelende klant wordt van 1 tot 31 mei beloond met een stempel op een spaarkaart. Alle stempelkaarten met zes verschillende stempels worden verzameld bij de deelnemende handelaars en in verzamelbussen. De klanten maken kans op een fiets of een mand met lokale hoeveproducten (uitgereikt door stad Gistel) of een bon van €15 van de deelnemende handelaars. De prijsuitreiking vindt plaats begin juni 2018.

Ouderportaal en gemeente Lichtervelde gaan voor verkeersvrije week

Ingediend op 13/03/2018
Lichtervelde
Doordachte mobiliteit
In 2017 werd er een werkgroep “Ouderportaal” opgericht waarbij ouders van leerlingen uit de diverse scholen in Lichtervelde samenkomen om gezamenlijke acties uit te werken over de schoolnetten heen. Voor 2017 en 2018 werd het thema "verkeersveiligheid" gekozen. Zo wordt er een “verkeersvrije” week in mei uitgewerkt met diverse acties die in alle scholen lopen (dode hoek infosessies, fietsexamen, schoolstraat, fietsgraveeractie...). Op de laatste dag van de verkeersvrije week wordt de "kers op de taart" gevierd: in 2017 was dit een belgerinkelconcert op de markt met alle leerlingen van de vier scholen in Lichtervelde; dit jaar wordt er met alle scholen een fluorun georganiseerd: leerlingen leggen een fluo loopparcours af doorheen de scholen en een aantal gemeentelijke gebouwen en zelfs de plaatselijke cinema "De Keizer"!

Sint-Gillisse stickerboek van en over handelaars Sint-Gillis-Waas

Ingediend op 28/03/2018
Sint-Gillis-Waas
Ondernemende kern
Het Sint-Gillisse stickerboek bevat culturele, historische, sportieve info over groot Sint-Gillis-Waas. Deelnemende handelaars kunnen in de periode van 17 maart tot 19 mei 2018 gratis aan hun klanten stickers verdelen. Er is een wedstrijdelement aan verbonden. Volledig volgeplakte stickerboeken moeten vóór 28 mei op het gemeentehuis ingediend worden. prijzenpakket : 4 hoofdprijzen, in totaal 1.000 euro aan Sint-Gillisse kadobonnen. de stickerboeken kunnen terug opgehaald worden

Autodelen in Tielt

Ingediend op 28/03/2018
Tielt
Doordachte mobiliteit
Het stadsbestuur van Tielt ondertekende in het voorjaar 2017 het Groene Economie Convenant Gedeelde Mobiliteit, samen met de Vlaamse Overheid en verschillende partners. De stad ging hiermee aan de slag en sinds juni 2017 staan er twee cambio deelwagens ter beschikking op de Lakenmarkt (nabij de academies). Een autodeelsysteem is ideaal voor mensen die niet zo vaak een wagen nodig hebben. Bij de keuze van haar auto’s houdt cambio rekening met de ecoscore van de wagens. Het personeel van de stad Tielt kan eveneens gebruik maken van de twee deelwagens voor dienstverplaatsingen.

Lenteschoonmaak - scholen

Ingediend op 15/03/2018
Wuustwezel
Kwaliteitsvolle leefomgeving
Voor de vijfde maal gaan de leerlingen van de lagere scholen in hun schoolomgeving het zwerfvuil opruimen. Ze gaan dit doen verspreid over drie dagen, van 18 april tot en met 20 april. Doordat de omgeving is waar ze zelf wonen, spelen, ... zijn ze superenthousiast en motiveren ze ook anderen om op te letten om geen afval weg te gooien in de berm. Vanuit de gemeente zorgen we dat ze grijpstokken, fluovestjes, handschoenen, vuilzakken en zo hebben. Ook proberen we bij iedere school met een schepen langs te gaan om hen te helpen. Alle deelnemers krijgen achteraf ook een diploma om hen te bedanken voor hun harde werk.

Samentuin Artic-Velt

Ingediend op 09/03/2018
Beersel
Lokale voeding
De Samentuin is een ontmoetingsplek midden in het dorp, letterlijk op 50 meter van de kerktoren. Een kleine 20 gezinnen verbouwen er groenten volgens duurzame en ecologische principes. Lokale, gezonde voeding uit de kern van het dorp! Alle tuiniers zijn bewoners van de wijk en ze beheren zelf de tuin. Al het materiaal is gemeenschappelijk, buurtbewoners blijven staan voor een praatje, de tuiniers smeden vriendschappen en er is een beter contact tussen de bevolkingsgroepen van de wijk. Een topproject!

Nijlen fietst de wereld rond

Ingediend op 15/02/2018
Nijlen
Doordachte mobiliteit
Met de fietscampagne 'Nijlen fietst de wereld rond' willen we de fiets op een positieve manier onder de aandacht brengen. Fietsen is namelijk drie keer winnen: het is goed voor het milieu, je gezondheid en je portemonnee. Vorig jaar behaalden we samen een verbluffend resultaat. Op 30 dagen tijd werd maar liefst 198.621 km met de fiets afgelegd. We strandden op een zucht van een vijfde rondje rond de wereld. We maken dit jaar onderscheid tussen het aantal km dat je aflegt in je vrije tijd, in het kader van woon-werk/woon-school verkeer en de km die je aflegt om naar de winkel te gaan. We willen namelijk iedereen aanmoedigen om niet alleen in je vrije tijd te fietsen, maar ook bij verplaatsingen naar school, naar het werk en/of naar de winkel. Verschillende Nijlense handelaars nemen deel aan de campagne. Als je met de fiets komt winkelen, krijg je een unieke code. Bij de registratie van de gefietste km's kan je deze codes op de website ingeven. Op het einde van de campagne worden winnende codes getrokken. Zo kan je een mooie prijs winnen!

Wijkwerf Eenbeekeinde

Ingediend op 19/03/2018
Destelbergen
Klimaatneutrale gemeente
Destelbergen ging een partnerschap aan met Wijkwerf (EnerGent): Wijkwerf motiveert buren om samen hun woningen beter te isoleren, en zo kosten en zorgen uit te sparen. De focus ligt op de levendige wijk Eenbeekeinde, maar het aanbod staat open voor alle inwoners van Destelbergen en Heusden! Er meldden zich ondertussen reeds meer dan 60 gezinnen aan voor een gratis en vrijblijvend benovatie-advies, inclusief kostenraming, terugverdientijden en overzicht van alle premies. Wanneer men nadien verdere interesse toont, kunnen de werken worden uitgevoerd, waarbij Wijkwerf garant staat voor de kwalitatieve uitvoering. Kortom: inwoners die bepaalde renovatiewerken willen laten uitvoeren worden ontzorgd van A tot Z, men is zeker van een hoge kwaliteit aan een zeer gunstige prijs!

Cadeaubox nieuwe inwoners

Ingediend op 26/03/2018
Gingelom
Ondernemende kern
De gemeente Gingelom heeft samen met haar LEA-raad (Lokale Economische Adviesraad) het initiatief genomen om een cadeaubox samen te stellen, die aan nieuwe inwoners wordt aangeboden. Deze cadeaubox is gevuld met allerlei kortingsbonnen, acties, aanbiedingen, ... van vijftien plaatselijke handelaars. Op deze manier krijgen de nieuwe inwoners een leuke attentie en worden ze aangezet tot winkelen binnen de gemeente.

Peperkoekenhuis_Samen sociaal

Ingediend op 15/03/2018
Geraardsbergen
Ondernemende kern
1 Een plek voor ontmoeting Een plek waar ontmoeting centraal staat, een huis met gezellige hoekjes, een tuin met een gemeenschappelijk tuinhuis, moestuin met picknicktafels, een speeltuin,… 2 Een plek om samen te leren Lokaal educatief centrum waar mensen informeel leren (huiswerkbegeleiding, samen koken, voeding, tuinieren, composteren, samenwerken,…) 3 Buurttuin Een groeiend ecologisch bewustzijn resulteert in de interesse in een buurttuin. Een buurttuin kan een plaats zijn om even te ontspannen of een wandeling te maken Praktijkbegeleiding gebeurt door “CAW sociale tuintjes”.

Elke week Repair Café!

Ingediend op 30/03/2018
Hasselt
Circulaire economie
Werkt je koffiezet niet meer of zit er een gaatje in je trui? Pruttelt je stoomstrijkijzer tegen of ontbreekt er een knopje aan je radio? De naaisters en techniekers van het repair café helpen jou met het herstellen van kledij, elektrische apparaten, elektronica, fietsen, meubels, ... Want herstellen geeft je een kick, maar het is ook een oplossing om de afvalberg te verkleinen en de consumptiemaatschappij een kleine halt toe te roepen. De kennis en hulp is gratis, maar een kleine bijdrage is steeds welgekomen. Ondertussen draaien er in Hasselt reeds drie repair cafés op volle toeren, een vierde start dit voorjaar nog op! Op die manier wordt bijna wekelijks in Hasselt een repair café georganiseerd, allen opgericht en gedragen door enthousiastelingen uit eenzelfde buurt. De repair cafés zijn trouwens meer dan een herstelwerkplaats. Ze zijn één voor één een gezellige ontmoetingsplek in de wijk!

De Warmste Wijk

Ingediend op 16/03/2018
Sint-Niklaas
Klimaatneutrale gemeente
De Elisabethwijk wordt De Warmste Wijk van Sint-Niklaas. Samen met de bewoners willen we de wijk duurzamer maken door het energiepeil van de woningen te verbeteren. Dat kan al met minimale gedragswijzigingen, maar ook door kleine of grotere aanpassingen aan de woning uit te voeren. Omdat we geloven dat we dingen beter doen wanneer we samenwerken, roepen we alle bewoners van de Elisabethwijk op om samen een warm verhaal te schrijven. Zo blijft de warmte tussen de mensen en in de huizen.

Naar een klimaatgezond Eeklo

Ingediend op 22/03/2018
Eeklo
Klimaatneutrale gemeente
In het kader van de campagne 'Naar een klimaatgezond Eeklo' en de ondertekening van de burgemeestersconvenant werd voor de opmaak van het klimaatactieplan en zeer uitgebreid participatietraject georganiseerd. Na een informatieve en sensibiliserende ronde werden 4 klimaatcafés georganiseerd. Via een worldcafé-formule (waarbij de tafels gemodereerd werden door inwoners van Eeklo) werd rond verschillende thema's gediscussieerd. Na de evaluatie van de eerste cafés werden de mogelijkheden onderzocht om moeilijker te bereiken burgers (sociale kansengroepen, jongeren ed.) sterker te betrekken in dit participatief verhaal. Via een intensief parcours (diverse voorbereidende sessies) werden deze groepen ingeleid in het thema 'klimaat' en werden bijkomende klimaatcafés georganiseerd. Dit resulteerde onder meer in een "Klimaatcafé XL" waarin 650 leerlingen de toekomst van Eeklo trachtten vorm te geven. Het klimaatactieplan werd op deze manier een gedragen document waarin 65% van de input werd opgenomen .

Samentuin: gezamenlijk naar een duurzame toekomst

Ingediend op 15/02/2018
Blankenberge
Lokale voeding
Het project "Samentuin" is een initiatief van de stad Blankenberge, waarbij we inwoners willen stimuleren op een duurzame en milieuvriendelijke manier eigen groenten en fruit te telen. De samentuin wordt geconcipieerd op gronden van de stad Blankenberge, in de deelgemeente Uitkerke. In samenspraak met VELT (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) hebben we een participatietraject uitgetekend, waarbij de geïnteresseerden (van de leek tot de gevorderde tuinier) via een aantal leersessie op een duurzame manier kunnen leren tuinieren. In de samentuin is er ruimte voor individuele percelen met tuinhuis, als voor een gemeenschappelijke tuin met opbergruimten. Ook het sociaal aspect krijgt veel aandacht (overlegmomenten intern en met de buurt, uitwisselen van kennis, netwerkmomentjes - BBQ/drink/..., ), alsmede mobiliteit (beperkte parking grasdalen, stimuleren van fietsgebruik,...). Op termijn wordt tevens een pluktuin voorzien.

Lenteschoonmaak

Ingediend op 13/03/2018
Ledegem
Kwaliteitsvolle leefomgeving
Op donderdag 22 maart steken we met de leerlingen van het 4de leerjaar opnieuw de handen uit de mouwen en organiseren we de jaarlijkse lenteschoonmaak. Zondag 25 maart gaan we in groep, jeugdverenigingen en vrijwilligers, zoveel mogelijk zwerfvuil opruimen. Gewapend met handschoenen, afvalgrijpers en vuilniszakken krijgt onze gemeente een grondige opknapbeurt. Samen voor een proper Ledegem.

Speelgoedruilbeurs

Ingediend op 27/02/2018
Stabroek
Circulaire economie
Iedereen heeft het wel ergens liggen: speelgoed waar je kinderen te groot voor zijn of waar eigenlijk nooit echt mee gespeeld is. Speelgoed dat nog in prima staat is, maar eigenlijk enkel in de weg ligt. Gedurende 2 weken konden de inwoners van Stabroek speelgoed, boeken (ook strips), dvd's... binnenbrengen, en kregen ze in ruil jetons. Met deze jetons konden ze op de dag van de speelgoedruilbeurs, ander speelgoed komen uitkiezen. De gemeentezaal was gevuld met vrolijke gezichten die van hun nieuwe aanwinsten genoten.

Duurzaam Smaakt

Ingediend op 08/03/2018
Beersel
Lokale voeding
Duurzaam Smaakt was een evenement gespreid over 2 dagen. De eerste dag bestond uit 2 workshops voor de leerlingen van de tweede graad van de Beerselse scholen: een les rond fairtrade, gegeven door de educatieve vzw Djapo en een kookworkshop met fairtrade chocolade. De tweede dag werd een beurs over lokale duurzame voeding georganiseerd: een leerrijke en heerlijke namiddag vol faire, lokale, en ecologische voeding met allerlei workshops, proefateliers en infosessies.

Tragewegenplan

Ingediend op 29/03/2018
Bekkevoort
Doordachte mobiliteit
Als basis voor het tragewegenplan werd een gebiedsgerichte nulmeting opgemaakt waarbij de gemeente werd opgedeeld in kleine deelgebieden en de trage wegen systematisch met behulp van vrijwilligers (bepalen wenslijnen) werden geïnventariseerd, geëvalueerd en geherwaardeerd. Vervolgens zijn 4 participatievergaderingen met onder meer inwoners, verenigingen, landbouwers,... georganiseerd in functie van de opmaak van het tragewegenplan. De trage wegen worden aangekleed met straatnaambordjes, banken,... en jaarlijks onderhouden (snoeien, maaien,...). Ondertussen is ook een gemeentelijke adviesraad trage wegen opgericht. Door het openstellen van de buurtwegen zullen inwoners sneller gebruik maken van de korte verbindingen d.m.v. zachte mobiliteit (fiets, te voet) en vergroten de inwoners hun recreatieve mogelijkheden. Ondertussen heeft de gemeente één weg aangepakt en ingericht met financiële ondersteuning via LEADER. Concreet houdt dit in dat deze verloren gegane weg via de officiële procedure van verlegging terug open gemaakt werd en voorzien van een nieuwe bedding. Handelaars, administratief centrum (gemeentehuis – bibliotheek – OCMW), buitenschoolse kinderopvang, begraafplaats, politiekantoor, school en platteland worden via deze weg met elkaar verbonden. De voorstelling van het goedgekeurde tragewegenplan is gepaard gaan met een feestelijk evenement op zaterdag 6 mei 2017.

Destelbergen Helemaal Schoon

Ingediend op 19/03/2018
Destelbergen
Kwaliteitsvolle leefomgeving
Op zondag 19 maart 2017 gingen zo’n 122 deelnemers verdeeld over 13 enthousiaste teams in de gemeente op pad om tijdens deze grote schoonmaakactie samen de handen uit de mouwen te steken. Samen verloste men buurtparkjes van zwerfvuil, kon men hele wijken opnieuw laten blinken, blikjes uit het water vissen,... Ook de scholen organiseerden een eigen zwerfvuilopruimactie. Door allemaal samen aan de slag te gaan, kreeg Destelbergen een grote schoonmaakbeurt. Bijkomend kunnen enthousiaste inwoners zich vrijblijvend aanmelden om nu en dan een zwerfvuilopruimwandeling te doen: De gemeente zorgt hierbij voor al het materiaal, het ophalen van het verzamelde zwerfvuil en een verzekering, er zijn momenteel zo'n 16 vrijwilligers actief om samen met de gemeente te werken aan een propere leefomgeving!

Kippodroom

Ingediend op 30/03/2018
Hasselt
Kwaliteitsvolle leefomgeving
Op initiatief van een aantal buurtbewoners is, na de organisatie van een infomoment om het draagvlak en de bekommernissen af te toetsen, beslist tot het aanleggen van een collectieve kippenren op openbaar domein in de Tuinwijk van Hasselt. De diensten groen en duurzaamheid van de stad ondersteunen en faciliteren dit project. Zo kocht en installeerde de stad een ruime kippenren (lees: een vos- en steenmarterveilig kippenhok met volière ikv ophokplicht) en plaatste de groendienst de omheining en de aanplanting. De buurtbewoners zorgen voor de kippen en het onderhoud van de ren in ruil voor verse eitjes. Deze collectieve kippenren versterkt niet alleen de sociale cohesie, maar draagt ook bij aan een duurzame wijk. De kippen helpen immers bij de recyclage van keukenrestjes. De zes kippen in het kippenhok zullen wel hun mannetje moeten staan, want om lawaaihinder te voorkomen is een haan niet toegelaten.

Paddenoverzet

Ingediend op 22/03/2018
Buggenhout
Kwaliteitsvolle leefomgeving
Plaatsen van een paddenscherm in de Damstraat te Buggenhout op 27 januari 2018 en overzet van de padden en andere amfibiën door een groep vrijwilligers. Op 14 maart 2018 heeft het vierde leerjaar geholpen bij de overzet van de padden. Ze kregen ook de nodige uitleg rond het nut van deze actie.

Samentuin

Ingediend op 17/04/2018
Bilzen
Lokale voeding
De Samentuin in Merem is een project dat tot stand kwam dankzij een uniek samenwerkingsverband tussen de stad Bilzen, Limburg.net, de Vlaamse landmaatschappij, Velt en Cordium. Een tiental gezinnen, onder hen ook de bewoners van het vroegere klooster dat nu eigendom is van een sociale huisvestingsmaatschappij, krijgen in de samentuin de mogelijkheid aangeboden om op een ecologische wijze groenten te telen. Zeker niet onbelangrijk is de ontmoeting die er centraal staat in een ontspannen en ongedwongen sfeer. De aanwezige zitbanken lenen zich perfect tot een goed gesprek! De stad zorgt voor praktische ondersteuning en werkt ook informatief rond kringloop - tuinieren.

Lokale Makers Markt

Ingediend op 03/04/2018
Maldegem
Lokale voeding
Onder het motto "Lokaal gemaakt, dat smaakt!" brengt de Lokale Makers Markt een 15-tal makers en producenten bijeen uit Maldegem en omstreken. We zetten lokale productie in de kijker en laten je op een gezellige manier kennismaken met de rijkdom aan producten die in de regio verkrijgbaar is.

Solarstad

Ingediend op 30/03/2018
Hasselt
Klimaatneutrale gemeente
Solarstad Hasselt is een twee-jarig traject met een drieledig doel: (1) alle Hasseltse stakeholders triggeren voor zonne-energie dmv de 'Sorry Spanje'-communicatiecampagne waarbij Hasselt de zon is gaan rekruteren in Spanje om voor Hasselt te komen werken, (2) het volume aan PV-installaties in Hasselt een boost geven dmv eigen investeringen via het Hasselts Energiebedrijf en een groepsaankoop zonnepanelen voor Hasselaren, Hasseltse verenigingen en bedrijven op grondgebied van Hasselt, en (3) educatie/disseminatie van innovatieve en esthetische toepassingen stimuleren door het installeren van een SmartFlower aan het zwembad, het uitreiken van de (Junior)SolarstadAwards, en het ondersteunen van X-festival van de Universiteit Hasselt, een cross–disciplinair, visionair, inspirerend en stimulerend ideeën–festival op het kruispunt van wetenschap, technologie en kunst met het oog op een creatieve en duurzame toekomst.

Relighting Bibliotheek Destelbergen

Ingediend op 19/03/2018
Destelbergen
Klimaatneutrale gemeente
De verlichting van de bibliotheek in Destelbergen wordt volledig omgeschakeld naar LED om het energieverbruik met meer dan 70% te verminderen. Een deel van de omvorming wordt door de eigen gemeentelijke diensten uitgevoerd. Het grootste aandeel - de verlichting in de centrale bibliotheekruimte - wordt uitgevoerd samen met partner Philips Lighting, via een samenwerkingsovereenkomst die garant staat voor een circulair model. De verlichtingsarmaturen worden duurzaam en modulair vervaardigd, bij defecten kunnen gemakkelijk de nodige onderdelen vervangen worden i.p.v. de volledige armatuur.

Herwaardering ecotuin & bijenhal

Ingediend op 30/03/2018
Schoten
Kwaliteitsvolle leefomgeving
Enkele honderden meters van het gemeentecentrum werd een ecotuin ingericht, kortweg een "staalkaart" van de voorkempense biotopen met geriefhoutbosjes, houtwal, vijver, moeras, hooiland. Aan de rand werd een bijenhal opgetrokken die dit jaar een opfrisbeurt kreeg. Tegelijkertijd werd een groep van 5 lokale imkers aangetrokken, om de bijenhal kleinschalig te laten renderen, maar ook om een educatief luik te voorzien voor scholen en bezoekers. Er is ook ruim aandacht voor solitaire bijen, hommels en wespen, en dat alles vlak naast de VELT-tuintjes en de in ontwikkeling zijnde "samentuin". De hoogstamboomgaard moet voorzien in voldoende bloemen voor de bijtjes. Schoten ondertekende het Charter Bijenvriendelijke gemeente.

Plantactie in landschapspark Frijthout

Ingediend op 12/03/2018
Hove
Kwaliteitsvolle leefomgeving
Het gebied Frijthout wordt omgevormd tot een heus landschapspark. In dit park geven we ruimte aan water, natuur en zachte recreatie. Om de omwonenden maximaal te betrekken bij de ontwikkeling van het gebied organiseren we regelmatig plant- en beheeracties. De eerste grote plantactie ging door op 26 november 2017. Na het aanplanten van hagen en bomen konden de deelnemers genieten van een welverdiende kom soep.

School-straten

Ingediend op 20/03/2018
Hoogstraten
Doordachte mobiliteit
In het project School-straten kijken we met een frisse, kindvriendelijke bril naar de omgeving van de acht basisscholen in Hoogstraten. Hoe vrij kan een kind er stappen, fietsen of rennen? En is de verkeersinfrastructuur rond de schoolpoort eigenlijk wel tof genoeg voor het kind zelf? Met het project willen we meer en betere bewegingsvrijheid voor kinderen in de schoolomgeving. En willen we de CO2-uitstoot en fijn stof door schoolverkeer verminderen.

Pluk- en fruittuin de Rijdtmeersen

Ingediend op 30/03/2018
Brakel
Lokale voeding
Op het gemeentelijk recreatiedomein de Rijdtmeersen gaat het gemeentebestuur in het najaar een pluk- en fruittuin aanplanten met verschillende soorten inheemse hoogstammige fruitbomen en klein fruit. Op die manier brengen wij ons inheems fruit onder de aandacht maar zorgen we ook voor de bijen.

Klimaatwandeling Vredewijk

Ingediend op 12/03/2018
Hove
Klimaatneutrale gemeente
Als vervolg op de Energieborrel die we organiseerden eind 2016 organiseren we een Klimaatwandeling in de Vredewijk. Na een woordje uitleg in Urania gaan we op stap in de wijk. We nemen een warmtecamera mee om met een andere blik naar onze woningen te kijken. De namiddag eindigt opnieuw in Urania waar we kunnen bijpraten bij een drankje.

Eigen openbaar vervoer in de gemeente met de Zwijndrechtbus

Ingediend op 30/03/2018
Zwijndrecht
Doordachte mobiliteit
Het openbaar vervoer tussen Zwijndrecht en de deelgemeente Burcht werd al langer als onvoldoende ervaren. Vanaf 1 maart startte de gemeente daarom met een eigen gratis busdienst. De Zwijndrechtbus die de gemeente inlegt, is een pendelbus die tweemaal per uur een vast parcours aflegt. Momenteel gaat een om een proefproject dat loopt tot 31 augustus. Als de Zwijndrechtbus voldoende gebruikt wordt, kan deze dienstverlening verlengd worden.

Veilig en duurzaam naar school

Ingediend op 26/03/2018
Gingelom
Doordachte mobiliteit
Elk schooljaar organiseert de gemeente Gingelom samen met de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken en de scholen uit het GO! Onderwijs verschillende activiteiten rond veilig en duurzaam naar school. Hierbij wordt enerzijds aandacht besteed aan duurzaamheid en moedigen we leerlingen aan om naar school te komen volgens het STRAP-principe (Week van de mobiliteit, voet- en fietspools tijdens Autoluwe schooldag, wedstrijd tijdens de Samweek: de klassen waar de meeste leerlingen met de fiets of te voet naar school komen winnen een uitstap naar de Alk). Daarnaast zetten we ook in op veiligheid door activiteiten te organiseren rond de dode hoek en de Dag van de Jonge fietser. Tijdens de Dag van de Jonge fietser leggen alle leerlingen van het 6e leerjaar een parcours af waarbij behendigheid en verkeersregels worden getest en er zijn fietscontroles.